Ebelik Bölümü - Ders İçeriği

T.C. İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

EBELİK BÖLÜMÜ DERS İÇERİĞİ

BİRİNCİ YARIYIL

2075G1002 Türk Dili I (2- 0)  2,2 AKTS

Noktalama İşaretleri ve Yazım Kuralları, Dilin Doğuşu ve Dilin Önemi, Türk Dilinin Tarihi Dönemleri, Çağdaş Türk Lehçeleri Dil Bilgisi ve Bölümleri, Türkçenin Sesleri ve Sınıflandırılması, Ses Değişmeleri, Ses Olayları, Türkçeye Sözcük Kazandırma Yolları ve Tarihçesi, Yapısı Bakımından Kelimeler, Kökler ve Ekler, Yapım ve Çekim Ekleri, Kelime Türleri.

2075G1005 Yabancı Dil I (2- 0) , 2, 2 AKTS

Temel Dilbilgisi Yapıları, Temel Okuma ve Dinleme Becerileri, Akademik Olmayan Paragraf ve Mektup Metinleri Yazabilme, Temel Düzeyde İletişim Sağlayabilecek Sözcük ve Sözcükle İlişkili Yapıları Öğrenme.

2312G1001 Biyokimya (2 -0) , 2, 3 AKTS

Hücre ve Organeller, Karbonhidratlar, Proteinler, Enzimler, Vitamin ve Minerallerin Yapıları, Sınıflandırılmaları, Bozuklukları, Hemoglobin ve Myoglobin Yapıları, Nükleotidler, DNA ve RNA Yapı ve Fonksiyonları, Tam İdrar Tahlili ve Hemogram.

2316G1001 Ebelik Felsefesi ve Temel Kavramlar (2 -0) , 2, 6 AKTS

Ebeliğin Doğası, Sağlık Bakım Sistemi İçindeki Önemi, Rol ve Sorumlulukları, Yasalar ve Ebelik, Ulusal ve Uluslararası Ebelik Örgütleri. Ebelik Model ve Kuramları, Ebelik Felsefesine İlişkin Temel İlke ve Kavramlar, Etkin İletişim ve Etkileşim Becerileri, Temel Ebelik Kavramları. Birey, Aile, Toplumun Sağlığının Korunması ve Geliştirilmesi, Sağlık Sorunları Varlığında Bir Ebelik Modeli Doğrultusunda Bakım Verme Becerisi.

2312G1003 Mikrobiyoloji (2- 0),  2, 3 AKTS

Tıbbi Mikrobiyoloji, Asepsi, Antisepsi, Dezenfeksiyon, Sterilizasyon Kavramları, Bakteriyoloji, Viroloji, İmmünoloji, Mikoloji, Parazitoloji, Helmintoloji, Protozooloji, Arthropodoloji, Mikrobiyolojik Tanı Testleri.

23G1001 Fizyoloji (2- 0) , 2, 4 AKTS

Fizyolojinin Tanımı, Vücut Sıvıları ve Bileşimi, Hücre Fizyolojisi, Uyarabilir Dokular (Kas ve Sinir) ve Aksiyon Potansiyellerinin Oluşumu ve İletilme Mekanizması, Kan Fizyolojisi, Solunum Sistemi Fizyolojisi, Kalp ve Dolaşım Sistemi Fizyolojisi, Sindirim Sistemi Fizyolojisi, Endokrin Sistem Fizyolojisi, Boşaltım Sistemi Fizyolojisi, Üreme Fizyolojisi, Duyu Fizyolojisi, Sinir Sistemi Fizyolojisi.

23G1005 Anatomi (3-0),3, 7 AKTS  


Anatomiye Giriş ve Terminoloji, Kemik ve Eklemler Hakkında Genel Bilgi, Alt ve Üst Ekstremite, Baş ve Yüz Kemikleri, Columna Vertebralis, Costae ve Sternum. Burun ve Larynx, Thorax Duvarı, Mediastinum. Erkek ve Kadın Genital Organları, Kalp ve Pericardium, Trachea, Akciğerler ve Pleura. Sindirim Sistemi, Böbrek, Ureter, Mesane ve Urethra. Sinir Sistemine Giriş, Otonom Sinir Sistemi, Cranial Sinirler. MSS Damarları, Ventriculler ve Sinusdurae Matris.

2316G1002 Ebelik Tarihi ve Etik (2-0),2, 3 AKTS  

Ebeliğin Gelişim Süreci ve tarihçesi, Dünyada ve Ülkemizde Ebelik Tarihi, Kafkaslardan Balkanlara Türk Ebelik Tarihi, Tarihi Süreçte Ebelerin Rolleri. Deontolojinin Tanımı ve Etikte Kavramsal Yaklaşımlar, Etik İlkeler, Etik Türleri, Ebelik Etik Kodlar, Etik Teoriler ve Teorisyenler, Ebelikte Etik Karar Verme, İş Etiği, Bilim, Araştırma ve Etik, Hasta Hakları, Etik Kurullar, Ebelikte Etik Sorunlar/Vaka Analizleri, Değerler ve Kültür, Normlar, İnançlar, İhtiyaçlar, Tutumlar, Değer Sisteminin Geçiş ve Gelişimi, Ebelik Değerleri. Ebelik ve Yasal Düzenlemeler, Ebelikte Yasal Yükümlülüğün Bozulduğu Durumlar, İnsan / Hasta / Gebe/ Fetüs / Yenidoğan Hakları, Etik Karar Verme Süreci, Etik İkilemler.

 

İKİNCİ YARIYIL

2075B1002 Türk Dili II (2-0)- 2, 2 AKTS

Özgeçmiş, Kelime Türleri, Birleşik Kelimelerin Yazılışı, Fiil Çatıları, Vurgu, Kelime Grupları, Türk Tasavvuf Edebiyatı ve Şiir Çözümlemeleri, Paragraf, Sözlü Anlatım Türleri, Anlatım Bozuklukları. Cümle Bilgisi: Yapılarına Göre Cümleler, Cümle Çeşitleri, Halk Edebiyatı ve Şiir Çözümlemeleri

2075B1006 Yabancı Dil II (2-0), 2, 2 AKTS

Dilbilgisi ve Kelime Öğretimi, Temel Okuma ve Yazma Dersleri ve Dinleme ve Konuşma Çalışmaları, Temel Dilbilgisi Yapılarının Biçim ve Kullanımlarını Öğrenmeleri ve Bu Yapıları Doğru Kullanmaları, A2 Düzeyinin Gerektirdiği Temel Kelime Bilgisini Edinmeleri, Dilbilgisi Derslerinde Öğrendikleri Yapıları Düzeylerine Uygun Okuma Parçalarında Tanımaları ve Bunlarla İlgili Gerek Sözlü ve Gerekse de Yazılı Olarak Kendilerini İfade Etmeleri, A2 Düzeyine Uygun Dinleme Parçalarını Anlamaları ve Bunlarla İlgili Yapılan Sözlü Çalışmalara Katılmalarını ve Kendilerini Sözlü Olarak Doğru ve Rahat İfade Etmek

2075B1010 Girişimcilik ve Kariyer Planlama (2- 0), 2, 4 AKTS

Kariyer Tanımı, Planlaması ve Yönetimini Öğrenme, Kariyer Planlama ve Kariyer Gelişimi Modelleri, Kuramları, Kariyer Safhaları: Kişisel Tercihlerini Bilmek, Dünyadaki Kariyer Eğilimleri, Özgeçmiş, Kapak Yazısı ve Teşekkür Mektubu Hazırlama Yöntemleri, İş Dünyasının Yeni Mezunlardan Beklentileri, Etkileyici Bir İş Görüşmesi Yapma, Mülakat Teknikler, İnternet Aracılığıyla İş Başvurusunda Bulunmayı ve Şirketlerin Web Sayfalarındaki İş Başvuru Formlarının Nasıl Doldurulacağını Öğrenme, İşe Yerleşme ve Örgütsel Kariyer Planlamasının Birey ve Organizasyon Açısından Kariyer Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetiminde Kariyer Planlamasının Yeri, Çalışanların, Yöneticilerin ve Uzmanlarının Kariyer Yönetimindeki, Kariyer Planlama Sorunları.

2316B1001 Ebelikte Temel Uygulamalar (4-8), 8, 13 AKTS

Ebelikte Temel Sağlık Kavramları ve Ebelik Uygulamaları, Ebelik Tanıları ve Bakım Planı Hazırlanması, Asepsi Antisepsi Kuralları, Asepsi Yönüyle Tıbbi ve Cerrahi Teknikler, Atık Yönetimi Süreci, Cerrahi Opersyonların Öncesi ve Sonrasında Ebelik Bakımı, Yaşam Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi, Parenteral Farmakolojik Uygulamalar, Güvenli İlaç Uygulama Teknikleri, Genital Sistem, Üriner Sistem, Solunum Sistemi, Sindirim Sistemi Uygulamaları, Ebelikte Temel Beceri Uygulamaları.

2312B1002 Farmakoloji (2- 0), 2, 4 AKTS

Farmakolojiye Giriş, Otonom Sinir Sistemine Etkili İlaçlar, Santral Sinir Sistemine Etkili İlaçlar, Kardiyovasküler Sistem İlaçları, Solunum Sistemine Etkili İlaçlar, Diüretik İlaçlar, Sindirim Sistemi İlaçları, Hipotalamus ve Hipofiz Hormonları, Tiroid Hormonları ve Antitiroid İlaçlar, Steroid Yapılı Hormonlar, Adrenal Korteks Hormon Antagonistleri, Antifungal, Antiparaziter, Antiviral İlaçlar, Antidiyabetik İlaçlar, Vitaminler, Kas-İskelet Sistemi İlaçları ve Antienflamatuvar İlaçlar, Analjezikler ve Kas Gevşeticiler.

2312B1004 Patoloji ve Histoloji (2-0),2, 5 AKTS

İnsan Organizmasını Etkileyen ve Farklı Mekanizmalar İle Değişik Türde Doku Değişimlerine Neden Olan Hastalıklardaki Dejeneratif, Metabolik, İltihabi, Tümoral ve İmmünolojik Olayları ve Bu Olayların Sonucunda Ortaya Çıkan Mikroskobik ve Makroskobik Düzeydeki Yapısal Doku Değişiklik ve Bozulmalarını, Histoloji Teknikleri ve Mikroskopi Yöntemleri, Hücre ve Dört Temel Dokunun Yapı ve İşlev Özellikleri.

 

ÜÇÜNCÜ YARIYIL 

2075G1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (2- 0), 2, 2 AKTS

Avrupa Tarihi, Temel Kavramlar, Osmanlı Devletinin Çöküş Sebepleri ,Islahat Hareketleri ,Trablusgarp Savaşı ,Balkan Savaşları , I. Dünya Savaşı ,Milli Mücadele Dönemi.

2316G2001 Doğum Öncesi Dönem (4-8),8, 9 AKTS

Gebelik Terminolojisi ve Sağlık Kriterleri, Doğum Öncesi Bakımın Amacı ve Önemi, Doğum Öncesi İzlemleri; Doğum Öncesi Dönemde Ebenin Rolü; Gebelik Dönemi ve Öncesindeki Risk Faktörleri. Fetal Sağlığın Değerlendirilmesinde Uygulanan Tarama Yöntemleri, Birinci ve Üçüncü Trimester Kanamaları, Gestasyonel Hipertansiyon, Hiperemezis Gravidarum, Çoğul Gebelikler, Erken Doğum Tehdidi, Miyad Aşımı, Polihidroamniyoz – Oligohidroamniyoz,  Gestasyonel Üriner İnfeksiyonler, Gebelikte Anne ve Fetüs Sağlığının Yükseltilmesi; Gebelikte Beslenme.

2316G2002  Dahili ve Cerrahi Hastalıklar (3 -0), 3, 4 AKTS

Cerrahi Bilgisine Giriş, İç Hastalıkları Bilgisine Giriş, Şok ve Bakımı, Sıvı-Elektrolit Denge ve Dengesizlikleri, Asit-Baz Dengesi ve Dengesizlikleri, Endokrin Sistem Hastalıkları ve Bakımı, Onkolojik Hastalıklar ve Bakımı, Kardiyovasküler Sistem Hastalıkları ve Bakımı, Solunum Sistemi Hastalıkları ve Bakımı, Kan Hastalıkları ve Bakımı, Sindirim Sistemi Hastalıkları ve Bakım, Sinir Sistemi Hastalıkları ve Bakımı, Asepsi-antisepsi ve Hastane Enfeksiyonları, Pre-op, Post-op Bakım Gebelikte Dahili ve Cerrahi Hastalıklar ve Bakımı, Dahili ve Cerrahi Hastalıklar ve Bakımı İle İlgili Konularda Holistik Bakım Kavramı ve Uygulama Becerisinin Geliştirilmesi.

Bölüm-Fakülte Seçmeli :

2316G2003 Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı (2 -0),2, 5 AKTS

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı(CS/ÜS) Kavramını, Dünyada ve Türkiye’de CS/ÜS’nın Durumu, Bütünsel Yaklaşımla Verilen CS/ÜS Hizmetleri, Üreme Sağlığının Sağlık Hizmetleri İçerisindeki Yeri, Bireylerin Üreme ve Cinsel Hakları ve Konuya İlişkin Deontolojik Ebelik Yaklaşımları, Cinsellik ve Cinsel Sağlık Sorunlarını Değerlendirebilmesi, Doğurganlık, Aile Planlaması, Danışmanlık Hizmetleri.

2316G2004 Epidemiyoloji (2 -0),2, 5 AKTS

Sağlık Alanında Niteliği Yüksek Klinik ve Toplum Araştırmalarında Epidemiyolojinin İlkeleri,  Sağlık Sorunlarının Nedenleri İle İlgili İlk Bilginin Elde Edilmesi, Epidemiyolojinin Tanımı ve Kapsamı, Nüfus Bilimi-Demografinin Önemi, Epidemiyolojik Araştırma Yöntemleri, Sağlık Alanında Kullanılan Veri Kaynakları, Sağlık Kriterleri, Veri Analizi, Sunumu ve Rapor Yazımı.

2316G2005 Kültürlerarası Ebelik (2 -0),2, 5 AKTS

Kültürün tanımı, Toplumun Kültürel Özelliklerinin Tanıtımı,  Kültürel Değişimlerin Farkındalığı, kültür farklılıklarında Kadın, Yenidoğan ve Çocuğun yeri, Aile ve Toplum Sağlığının Korunması ve Geliştirilmesinde Kültürlerarası Ebelik Bakımının Önemi. Kültüre Duyarlı Ebelik Yaklaşımları. Kültür, Kültürel Modeller, Kültürlerarası Farklılıklar Ve Ebelik Bakımı, Kültürel Değişimler.

2316G2006 Ebelik ve Rekreasyon (2 -0),2, 5 AKTS

Ebelik Uygulamalarında Rekreasyonun Önemi ve Gereği, Fiziksel, Sosyal ve Zihinsel Sağlığı İyileştirerek Daha İyi Bir Yaşam Kalitesini Nasıl Artırılabileceği, Ebelik Bakım ve Uygulamalarında Spor, Sanat, Sağlık vb. Nasıl Planlanması Yapılabileceğini, Yönetimi ve Hizmet Verilebileceği Aşamaları.

2316G2007 İş Sağlığı ve Güvenliği (2 -0),2, 5 AKTS

Çalışma Alanında Ebelerin Sağlık ve Güvenlik Kapsamında Yer Alan İş ve Sağlık İlişkisi, Mesleki Risk Faktörleri, Hastalıklar ve İş Kazaları ve Sağlık Çalışanlarının Sağlığı ve Mesleki Riskleri İle İş Sağlığı Mevzuatı, Sağlık ve Güvenliği İlgilendiren Konular Kapsamında İş ve Sağlık İlişkisi, Çalışan Sağlığı Hizmetlerini Uygulama İlkeleri, İş İle İlgili Hastalıklar, Mesleki Riskler ve Hastalıklar, İş Kazaları, Nedenleri ve Korunma Yolları, Çalışan Sağlığı İle İlgili Yasalar.

2316G2008 Akılcı İlaç Kullanımı (2 -0),2, 5 AKTS

Akılcı İlaç Kullanımının (AİK) Prensipleri, Akılcı İlaç Kullanımında Sağlık Çalışanları İle Hastaların Görevleri, Hastalarla İlgili AİK İlkeleri, İlaca Dair Güvenilir Bilgi Kaynakları, AİK İlişkin Terminoloji ve Tanımlar.

DÖRDÜNCÜ YARIYIL

2075B1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (2- 0), 2, 2 AKTS

Kurtuluş Savaşı’nda Batı Cephesi, Zaferin Kazanılması ve Mudanya Mütarekesi, Saltanatın Kaldırılması ve İstanbul İle İlişkiler, Lozan Barış Antlaşması, Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin Kaldırılışı, 1924 Anayasası, Atatürk İnkılâplarının Hayata Geçişi, Toplumsal, Hukuk, Eğitim ve Kültür Alanlarında Yapılan İnkılâplar, Çok Partili Hayata Geçiş Denemeleri, 1929 Ekonomik Buhranı ve Cumhuriyetin Kalkınma Politikaları, Atatürk’ün Dış Politikası, Türkiye’nin Stratejik Konuları, Musul Sorunu, Hatay’ın Anavatana Katılması, Türkiye’nin Stratejik Konuları, Boğazlar Meselesi, Kıbrıs Sorunu ve Çözümü.

2316B2001 Doğum ve Doğum Sonrası Dönem (4-8), 8, 10 AKTS

Normal Doğum Eyleminde Rol Oynayan Faktörler, Doğum Eyleminin Fizyolojisi, Anne Organizmasının Doğum Eylemine Sistematik Yanıtı, Doğum Eyleminin Evreleri, Doğum Eyleminde Bakım, Doğum Eyleminde Ağrı, Evde Doğum, Partografın Kullanımı, Alternatif Doğum Uygulama Yöntemleri, Doğum Sonu Dönem, İnvolusyon Süreci, Loşia, Puerperal Bakım, Doğum Sonu Döneme Annenin Uyumu, Laktasyon-Emzirmede Danışmanlık, Doğum Sonu Dönemin Psikososyal Değerlendirilmesi, Güvenli Annelik.

2316B2002 Kadın Sağlığı ve Hastalıkları (2-0), 2, 3 AKTS

Toplumda Kadının Konumu, Kadın Sağlığı ve Etkileyen Faktörler, Kadın Hayatının Evreleri, Jinekolojik Tanı ve Tedavi Yöntemleri, Jinekolojik Enfeksiyonlar, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, Genital Organlarda Beningite, Jinekolojik Kanserler, Pelvik Ağrı-Pelvik Destek Yapılarının Dezenformasyonu, Genital Organ Anomalileri, Kanser Vakalaına Yönelik Terapi Yöntemleri, Jinekolojide Cerrahi Tedaviler, Menstrual Siklus Bozuklukları.

2316B2003 Aile Planlaması (2-0), 2, 3 AKTS

Aile Planlamasının Amacı ve Önemi, Aile Planlamasının Tarihçesi, Ülkemizde Üreme Sağlığına İlişkin Politika ve Yasalar, Aile Planlamasının; Ana Sağlığına, Çocuk sağlığına, Çiftlere ve Aileye Yararları, Topluma ve Ekonomik Sistemlere Yararları, Aile Planlaması Demografik Yapıya İlişkin Önemi,

2316B2004 Ruh Sağlığı (2- 0), 2,2 AKTS

Psikoloji Biliminin Tanımı, Psikolojinin Temel Konuları, Kavramları ve İlgi Alanları, İnsan Doğasına, Davranışlarına ve İnsani Süreçlere İlişkin Temel Bilgiler, Psikolojiye Giriş, Duyu ve Algı, Bilinç Durumları, Öğrenme, Bellek, Gelişim, Kişilik, Psikolojik Bozukluklar ve Tedavisi, Sosyal Psikoloji, Düşünme, Dil ve Zeka, Güdülenme ve Duygu, Sağlık Psikolojisi, Stres, Beş Etme ve İyi Oluş.

Bölüm-Fakülte Seçmeli:

2316B2005 İlk Yardım ve Acil Bakım (2 -0), 2, 5 AKTS

İlk Yardım ve Acil Bakım Kavramları, Acil Bakımın Tarihçesi, Hasta/Yaralı Bireyin Birinci ve İkincil Hasta Değerlendirmesi, Temel Yaşam Desteği, Kanamalarda, Kırık ve Çıkıklarda, Bilinç Bozukluklarında, Zehirlenmelerde ve Nörolojik ve Psikiyatrik Acil Durumlarda Bakım ve Tedavi Yaklaşımları.

2316B2006 Emzirme Danışmanlığı (2 -0),2, 5 AKTS

Emzirme Öyküsü Alma, Anneyi Emzirmeye Hazırlama, Emzirmeyi Değerlendirme, Meme Sorunlarının Tespit Edilmesi ve Baş Etmede Danışmanlık Hizmeti, Emzirme Sorunlarının Belirlenmesi ve İlgili Duruma Yönelik Bakım ve Danışmanlık Geliştirilmesi, Ebelerin Lohusayı Anlama ve Kendine Güven Sağlama Becerilerinin Geliştirilmesi, Laktasyon, Anne Sütü İle Beslenmenin Önemi, Antenatal ve Postpartum Emzirme Danışmanlığı, Başarılı Emzirme, Meme Problemleri, Çalışma Hayatı ve Emzirme.

2316B2007 Evlilik Öncesi Danışmanlık (2 -0),2, 5 AKTS

Çiftlere Evlilik İçin Hazırlık Konusunda Yardımcı Olan Yaklaşım ve Öneriler, Çiftlere Evlilik Sürecinde Oluşabilecek Sorunlar ve Çözüm Yolları, Bulaşıcı Hastalıklar ve Genetik Geçişli Hastalıklarla Olası Riskler, Sonuçları ve Korunma Yolları Konusunda Bilinçlendirilme, Evlilik Öncesi Danışmanlık Hizmetleri Kapsamında; Üreme Sağlığını Koruma ve Gebeliği Önleyici Yöntemler Hakkında Bilgilendirme, Bulaşıcı Hastalıklar, Akraba Evliliği, Genetik Geçişli Hastalıklar ve Kalıtsal Kan Hastalıklarıyla İlgili Tarama Testleri ve Danışmanlık Hizmetlerinin Yürütülmesi, Çocuk Sahibi Olmayı Düşünen Çiftlere De Gebelik Öncesi Danışmanlık Verme, Konularında Çalışmalar Yürütülmekte, Başvuran Kişiler Bilgilendirilerek Gereken Yönlendirmelerin Yapılması, Türk Medeni Kanunu Madde 136,Umumi Hıfzısıhha Kanunu Madde 123,Evlendirme Yönetmeliği Madde 14

2316B2008 İnsan Hakları - Kadın ve Hukuk (2 -0),2, 5 AKTS

Ülkemizde ve Dünyada Kadının Konumu, Yasal Haklar, Şiddet Konularda Danışmanlık, Toplumsal Bilinç Gelişimine Destek Mekanizmaları, Toplumsal Cinsiyet, Kadın İstihdamı ve Bütün Bunların Ebelik Hizmetlerine Yansıtılabilirliği.

2316B2009 Ebelik ve Sanat (2 -0),2, 5 AKTS

Sağlık ve Sanat İlişkisi, Ebelik ve Sanat İlişkisi, Tarihsel Süreçte Ebelik Konusunda Üretilmiş Sanatsal Çalışmalar ve Bunların İncelenmesi, Farklı Sanat Alanlarının Ebeliğe Entegre Edilme Şekilleri, Ebelik ve Kadın Sağlığı Alanlarında Bireysel ve Grup Çalışmaları.

2316B2010 Dijital Okuryazarlık (2 -0),2, 5 AKTS

Dijital Okuryazarlığının Tanımı, Sosyal Ağların Güvenli Kullanımı, Teknoloji, Toplum ve İnsan Arasındaki İlişki, Bilişim Etiği, Teknolojide İnovasyon Takibi.

BEŞİNCİ YARIYIL

2316G3001 Riskli Gebelikler (4-8), 8, 9 AKTS

Riskli Gebeliklerde Bireysel Etmenler, Riskli Gebeliklerde Psikoloji, Birinci Trimester; Kanama Nedenleri, Abortus, Ektopik Gebelik, Molar Gebelik, Son Trimester; Kanama Nednleri, Plasenta Previa, Ablasyo Plasenta, Plasenta Akreate, İnkreta, Perkreta, Koagülasyon Bozuklukları, Gestesyonel Sorunlar, Hiperemezis Gravidarum, Kan Uyuşmazlığı, Çoğul Gebelik, Hipertansif Bozukluklar ve Kalp Hastalıkları, Gebelik ve Endokrin Sistem Hastalıkları, Gebelik ve Kan Hastalıkları, Gebelik ve Solunum Sistemi Hastalıkları, Gebelik ve Enfeksiyon Hastalıkları, Riskli Gebeliklerde Fetal Sağlığın Değerlendirilmesi ve Teratojenite, Riskli Gebelerde Sağlığı Geliştirme Davranışları ve Öz Bakım, Riskli Gebeliklerde Kanıt Temelli Uygulamalar. 

2316G3002 Riskli Doğum (3-2), 4, 5 AKTS

Riskli doğum eyleminin tanımı, Distosialar ve bakım, Uterus kontraksiyonları ile ilgili distosiler, Doğum objesi ile ilgili distosiler ve bakım (Makat doğum, Omuz distosisi), Doğum kanalı ile ilgili distosiler ve bakım, Annenin psikolojisi ile ilgili distosiler ve bakım, Uzamış eylemde anne ve yenidoğanın bakımı, Zor doğum eyleminin (Distosia) anne ve bebek açısından tehlikeler, Komplikasyonlu doğum eylemine annenin hazırlanması, Engelli kadınlarda doğum ve doğum sonu dönem. Pre-term eylem, Post-term eylem, Fetal distres, Çoğul gebeliği olan kadında doğum eylemi, Erken membran rüptürü olan kadında doğum eylemi, Mekonyumlu amniyotik mayi, Amniyotik mayi embolisi, Plasental anomaliler, Doğum eylemine ilişkin girişimler, Uterotonik ajanların uygulanması ve izlemi, Amniyotomi, Epizyotomi, Forseps, Vakum extration, Sezaryen –Preop, postop bakım, Doğum eyleminde analjezi ve anestezi kullanılması, Doğum sonu dönemde riskli durumlar, Doğum sonu kanamalar ve bakım, Doğum sonu enfeksiyonlar ve bakım, Doğum sonu enfeksiyonların tanımı, belirtileri, önlenmesi ve tedavisi, Üriner sistem enfeksiyonları ve bakım, Trombo embolik durumlar ve bakım.

 

2316G3003 Yenidoğan Sağlığı (2-8), 6, 6 AKTS

Yenidoğan Muayenesi, Yenidoğan Bakım Uygulamaları, Neonatal Taramalar, Yenidoğan Beslenmesi ve Ek Gıdaya Geçiş Süreci, Yenidoğan Dönemi Tehlike Belirtileri, Yenidoğan Bakım Uygulamalarında Yenilikler.

Bölüm-Fakülte Seçmeli :

2316G3004 Afetlerde Ebelik Yaklaşımları (2 -0),2, 5 AKTS

Acil ve Afet Durumlarında Ebeliğe Genel Bakış ve Koordinasyon, Kriz Durumlarında Ebelik Uygulamalarına İlişkin Acil Durum Planlaması, Ebelik Uygulamalarında Uluslararası Standartlar Doğrultusunda Müdahale ve Eylem Planı, Acil ve Afet Durumlarında Anne ve Yenidoğan Sağlığı , Acil ve Afet Durumlarında Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar, Acil ve Afet Durumlarında Lojistik İzleme Değerlendirme.

2316G3005 Akademik Türkçe (2 -0),2, 5 AKTS

Yabancı Uyruklu Öğrencilere Türkçenin Akademik Dilde Sözlü ve Yazılı Çalışmaları, Akademik Dil Kavramı, Akademik Türkçe ve Bilimsel Terimlerin Entegrasyonu, Ebelik Alanına Özgü Terimler, Sağlık ve Ebelik Alanı İle İlgili Bilimsel Metin Okuma ve Yazma Çalışmaları.

2316G3006 Dünyada ve Türkiye’de Serbest Ebelik (2 -0),2, 5 AKTS

Mevzuata Uygun ve İlk Danışmanlık Merkezi Açma Süreci, Serbest Ebe Olmak İçin Alınması Gereken Eğitimler, Danışmanlık Merkezi Yönetimi, Maliyet Hesapları, Yüksek Lisans Süreci ve Serbest Ebeliğe Katkıları, Malpraktis ve Sağlık Hukuku, Gebeliği Planlama, Doğum Öncesi Hazırlıkta Bir Serbest Ebenin Yapması Gerekenler, Doğum Sırasında Ebe Desteği ,Kontraksiyon Yönetimi, Acil Sezaryan Durumlarında Kriz Yönetimi ,Sorumluluklar Olağandışı Durumlarda (Anne/Bebek Ölümü, Sakat Doğum Vb.) Sorumluluklar, Davranış Biçimi, Doğum Sonrası Kanama Takibi, Doğumda Rahatlatıcı Teknikler, Suda Doğum ,Serbest Ebelikte Gebe Takibi, Doğum Sonrası Lohusa Desteği.

2316G3007 Ebelikte Manevi Danışmanlık (2 -0), 2, 5 AKTS

Ebelik Uygulamalarında Kültür ve İnancın Etkisi, Teoloji, Davranış Bilimleri ve Psiko-Sosyal Hizmet Kavramının Tanımı ve Ebelik Desteğine Entegrasyonu, Farklı İnanç Sistemlerinin Ebelik Uygulamaları Üzerine Etkisi, Bireylerin Farklı Yaşam Dönemlerinde Din veya Maneviyatla İlişkilendirdiği Sorunlarıyla Başa Çıkma Metodları, Bütüncül Bir Yaklaşımla Modern Danışma Teknikleri ile Dinî ve Manevi Yöntem Kullanımı.

2316G3008 Kamu ve Özel Sağlık Kuruluşlarında Yazışma ve Protokol Kuralları (2 -0),2, 5 AKTS

Resmi ve Özel Yazışma Türleri, Amaca Uygun Yazışma Kuralları, Yazışmaların Dilsel ve İçeriksel Özelliklerini Tanıma, Resmi ve Özel Yazışma Türlerini Doğru Kullanabilme, Resmi ve Özel Yazışma Türleri, Yazışma Türlerini Doğru Biçimde Kullanılması, Yazışma Türlerinden Amacına Uygun Olanı Belirleme.

2316G3009 Aile Planlaması Danışmanlığı (2 -0),2, 5 AKTS

Danışmanlığın Tanımı, Önemi ve Amaçları, Aile Planlaması Danışmanlığında Başvuran Kişilerin Hakları, Danışmanlık Uygulamada Adımlar, Aile Planlaması Danışmanlığında Yönlendirme Danışmanlık Hizmetlerinde Ebelerin Görev Yetki ve Sorumlulukları ve Danışmanlık Uygulaması.

ALTINCI YARIYIL

2316B3001 Aile ve Toplum Ebeliği (4 -8), 8, 11 AKTS

Halk Sağlığı Biliminin Tanımı, Hastalık ve Sağlık Kavramlarını, Halk Sağlığı Bilimlerinin Tarihçesi, Koruyucu Hizmet İlkelerinin Önemi, Demografi, Kültür, Epidemiyoloji, Etik, İnsan Hakları Kavramları, Temel Sağlık Hizmetleri ve Ebelik Yaklaşımları, Birey, Aile ve Toplumun Sağlığının Korunması, Geliştirilmesi, Hastalık Durumunda İyileştirilmesi, Toplum Ebeliği İşlevleri ve Uygulama Alanı, Örgütlenme, Sağlık Politikaları, Sağlık Sosyolojisi ve Demografi.

2316B3003 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (3 -4), 5, 6 AKTS

Türkiye’de ve Dünya’da Çocuk Sağlığı, Çocuk Sağlığının Tanılanması, Büyüme Gelişme, Çocuk Sağlığını Koruma Geliştirme ve Sürdürme, Beslenme ve Besleme Bozuklukları, Bağışıklama, Çocuklarda Sık Görülen Hastalıklar, Aile Merkezli Bakım, Ev Kazalarından Koruma yöntemleri, Çocukluk Döneminde Oyun ve Oyuncaklar, Okul Yaşamı, Çocuk İhmali ve İstismarı, Çocuklarda Sık Görülen Psikososyal Sorunlar, 0-6 yaş Çocuklarda Bireysel Bakım Gereksinimleri, Tedavi ve Bakım Uygulamaları.

2316B3002 Araştırma Yöntemleri ve İstatistik (2-0), 2, 3 AKTS

Biyoistatistiğe Giriş ve Biyoistatistikte Temel Kavramlar, SPSS'e Giriş Tanımlama, SPSS'e Veri Aktarımı, Veri Tabanında Hata Denetimi, Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yaklaşımları, Araştırma Türleri, Verilerin Sınıflandırılması, Ortalamaların Hesaplanması, Tablo ve Grafik Oluşturma ve Yorumlama, Temel İstatistiksel Analizler.

2316B3004 Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Ebelik (2 -0),2, 5 AKTS

Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Ebelik Uygulamaları; 15-49 Yaş Kadın İzlemleri, 0-1 Yaş Bebek ve 1-5 Yaş Çocuk İzlemleri, Neonatal Taramaları, Protokol İşleyişi ve Sevk Zinciri, Gebe ve Lohusa Takibi ve Danışmanlığı, Emzirme Danışmanlığı, Bağışıklama ve Koruyucu Sağlık Uygulamaları, Aile Planlaması ve Evlilik Öncesi Danışmanlığı, Menapoz Danışmanlığı, HPV Taraması, Soğuk Zincir Takibi ve Kayıt Sistemi, Aile Sağlığı Bilgi Sistemi Uygulama Takibi ve Aşamaları, Aile Sağlığı Merkezi Mevzuatı ve Yönergeleri, Resmi Yazışmalar.

2316B3005 Aile Danışmanlığı (2 -0),2, 5 AKTS

Ailenin Tanımı ve Aile Sistemleri, Aile Danışmanlığında Terapötik Süreç ve Yaklaşım, Aile Ortamı ve Duygusal Zeka, Eşler ve Yakın Akrabalar Arasında İletişim, Sorunlara Ortak Çözümler Üretebilme, Ailede Cinsel Bozukluklar (Disparonia, Vaginismus, Erkekte Cinsel Fonksiyon Bozuklukları),Aile İçi Şiddet , Ailede Psikososyal Sorunlar, İdeal Boşanma Süreci ve Boşanma Sürecinde Çocuklara Yaklaşım, Medeni Kanunda Aile ve Aile Mahkemeleri İle Ailenin Hukuki Boyutu.

2316B3006 Nefes Terapisi Eğitimi (2 -0),2, 5 AKTS

Nonfarmakolojik Sağlık Uygulamaları, Nefes Terapisinin Önemi ve Gereklilik Alanları, Nefesin Tanımı, Doğru Nefes Almanın Önemi, Nefes Tipleri, Nefes Çalışması, Nefesle İyileşme, Nefes ve Odaklanma, Ebelik ve Doğum Sürecinde Nefes Yönetimi.

2316B3007 Ebelikte Tamamlayıcı Sağlık Uygulamaları (2 -0),2, 5 AKTS

Ebelik Uygulamalarında Geleneksel ve Tamamlayıcı Uygulama Alanları.,Pilates Hareket/Pozisyon, Reiki, EFT, YOGA, Ve “Doğru Nefes” Uygulamaları, Masaj, Yüzeyel Sıcak-Soğuk Uygulama, Hidroterapi, Homeopati,  Akupunktur, Apiteratpi, Fitoteratpi, Sülük, Karyopraktik, Kupa Uygulaması, Larva Uygulaması, Mezoterapi, Proloterapi, Osteaopati, Ozon Uygulaması, Hipnoz, Müzikoterapi, Aromaterapi, Mindfulness, Haptonomi, Sanal Gerçeklik Gözlüğü Uygulamaları Hakkında Bilgi.

 

2316B3008 Rahim İçi Araç (RIA) Uygulama Becerisi (2 -0),2, 5 AKTS

Ana ve Çocuk Sağlığı Hizmetleri, AÇSAP Merkezlerinde İşleyiş, Aile Planlaması Yöntemlerinden Rahim İçi Aracı (RİA) Uygulama Basamakları ve Metodu.

2316B3009 Kanser Varlığında Gebe ve Lohusa Danışmanlığı (2 -0),2, 5 AKTS

Gebelik ve Lohusalıkta Kanser, Erken tanı ve taramaların önemi, Kanserli Vaka Takibi ve Ebelik Desteği, Ülkemizde ve Dünyada Mevcut Vaka Örneklerinin Yönetimi ve Danışmanlıklarının Araştırılıp İncelenmesi.

YEDİNCİ YARIYIL

2316G4001 İnternlik I (0 -24), 12,  15AKTS

Lisans Düzeyinde Öğrenim Gören Ebelik Bölümü Öğrencilerinin İntern Programının Planlanması, Yürütülmesi ve Değerlendirilmesi İle İlgili Temel Kurallar

2316G4002 Sağlık Sosyolojisi (2 -0), 2, 2 AKTS

Sağlık Sosyolojisinin Gelişimi, Sağlık Hastalık Kavramı, Kadının Toplumsal Konumu, Beden ve Cinsiyet Kavramları, Geleneksel ve Alternatif Tıp, Din ve Ebelik Alanıyla İlgili Konuların Sosyolojik Açıdan İlişkilendirilmesi.

2316G4003 Ebelikte Eğitim-Öğretim (2 -0), 2, 3 AKTS

Eğitim Teknolojisi ve Öğretim Yöntemleri, Sağlık Eğitimi, Yaratıcılık, İşbirliğine Dayalı Öğrenme, Eleştirel Düşünme, Öğretme ve Öğrenme stilleri, öğretimde teknoloji kullanımı, Grup eğitim Uygulamaları.

2316G4004 Bitirme Projesi-I (0 -2), 1, 5 AKTS

Bilimsel Çalışmalara Yönelik Problem ve Araştırma Konusu Belirleme, Çalışmanın Amaç ve Önemini Ortaya Koyma, Yöntem Belirlemeye Yönelik Yönlendirici Süreçler, Çalışma Kaynakçası Oluşturma ve Bir Çalışma Planı Tasarlama.

Bölüm-Fakülte Seçmeli :

2316G4005 Dünyada ve Türkiyede Göç ve Göçmen Kadın Sağlığı (2 -0),2, 5 AKTS

Göç ve Göçmen Kavramı, Dünyada ve Ülkemizde Göç, Entegrasyon ve Asimilasyon Kavramlarının Açılımı, Göç Politikaları Belirlenmesinde Sağlık Sisteminin Önemive gereği, Göç Yönetişiminde Ebenin Rolü, Ebelik ve Ebelerin Kadın Sağlığındaki Rolü, Göç ve Doğurganlık Çağı Kadın Sağlığı, 15-49 Yaş Aralığı Mülteci Kadın Sağlığını Etkileyen Faktörler, Mülteci Kadınların Üreme Sağlığı Sorunları, Mülteci Kadınlarda Obstetrik Sorunlar, Üreme Sağlığı Sorunları ve Hizmetlerine Erişim Yetersizliği, Mültecilere Yönelik Tutum ve Davranışlar, Mülteci Kadın Sağlığında Kültür Uyumu. Göçmen Kadın Sağlığında İnsan hakları çerçevesinde ebelik uygulama metodları.

2316G4006 Acil Obstetric Bakım (2 -0),2, 5 AKTS

Acil Obstetrik Bakım Sistemi, Acil Obstetrik Bakım Hizmetlerinde Kalite Yaklaşımı, Haklar, Standartlar ve Ekip Yaklaşımı, Acil Obstetrik Bakımda İletişim ve Danışmanlık, Obstetrik Problemleri Çözme Yaklaşımı ve Vaka Tartışmasıv Gebelikte Hipertansif Durumların Yönetimi ve Vaka Tartışması, Gebelikte Kanama Yönetimi Ve Vaka Tartışması, İlerlemeyen Travayın Yönetimi, Postpartum Kanama Yönetimi, Yenidoğan Acillerinin Yönetimi, AOB’da Enfeksiyonların Yönetimi, Kan Transfüzyonu.

 

2316G4007 Kadın Merkezli Ebelik Bakımı (2 -0),2, 5 AKTS

Gebelik, Doğum ve Lohusalık Dönemindeki Her Bir Kadının; Geçmişine, Beslenme, Sosyal ve Duygusal İhtiyaçlarına Bağlı Olarak Sağlanan Bireysel Bakımın Tanımlanması, Bireysel Ebelik Bakım Planının Oluşturulması, Ebelik Uygulamalarında Bireye Özgü Danışmanlık Planının Oluşturulması.

2316G4008 Güvenli Annelik (2 -0),2, 5 AKTS

Kadınlara Temel Ebelik Hizmetlerinin Ulaşımı, Ailelere Gebelik Zamanlaması Danışmanlığı, Gebelik Sayısının Aralığını Uygun Şekilde Ayarlayabilmeleri İçin Öneriler, Dünyada ve Ülkemizde Anne Bebek Morbitide ve Mortalite Oranları, Sağlıklı Anne – Bebek Hedefiyle Ebelik Uygulamalarının Geliştirilmesi ve Uluslararası Üst Düzey Standartlar.

2316G4009 Mesleki İngilizce (2 -0),2, 5 AKTS

Ebelik Alanında Sık Kullanılan İngilizce Terimleri, Güncel Makale, Vaka Analizleri ve Kitap Bölümleri Okunması ve Çevirisi, İngilizce Okuma, Dinleme, Konuşma ve Çevirisi, Ebelik İle İlgili Bir Konuda İngilizce Sunum Yapma.

2316G4010 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (2 -0),2, 5 AKTS

Toplumsal Cinsiyet Kimliği ve Toplumsallaşma, Farklı Tarihsel/Sosyolojik/Felsefi/Psikolojik Perspektifler Açısından Kadınların Toplumsal Statüsü ve Eğitim/Siyaset/Çalışma Yaşamı Vb. Kritik Alanlarda Kadınların Yaşadığı Sorunlar,Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Hakkaniyet Kavramı, Toplumsal Cinsiyetin Psikososyal Boyutu ve Toplumsal Cinsiyet Rollerinin Tarihsel Gelişimi, Toplumsal Cinsiyet Kuramları, Toplumsal Cinsiyeti Etkileyen Faktörler, Toplumsal Cinsiyetin Sağlığa Etkisi, Toplumsal Cinsiyet Ve Yazılı/Görsel Medya, Toplumsal Cinsiyet Ve Aile Planlaması Kullanımı, Toplumsal Cinsiyet Ve Şiddet, Toplumsal Cinsiyet Ve Aile İlişkileri, Roller, Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim, Toplumsal Cinsiyet ve Siyasal Katılım.

SEKİZİNCİ YARIYIL

2316B4001 İnternlik II (0- 24), 12,  15 AKTS

Lisans Düzeyinde Öğrenim Gören Ebelik Bölümü Öğrencilerinin İntern Programının Planlanması, Yürütülmesi ve Değerlendirilmesi İle İlgili Temel Kurallar.

2316B4002 Bitirme Projesi-II (0- 2), 1,  5 AKTS

Bilimsel Çalışmalara Yönelik Problem ve Araştırma Konusu Belirleme, Çalışmanın Amaç ve Önemini Ortaya Koyma, Yöntem Belirlemeye Yönelik Yönlendirici Süreçler, Çalışma Kaynakçası Oluşturma ve Bir Çalışma Planı Tasarlama.

Bölüm-Fakülte Seçmeli :

2316B4003 Gebelik, Doğum ve Doğum Sonu Dönemde Travmatik Vaka Yönetimi (2-0), 2, 5 AKTS

Travmanın Tanımlanması ve Çeşitleri, Gebelikte, Doğum ve Doğum Sonu Süreçte Yaşanan Travmalar, Travmatik Gebelik ve Doğumlarda Vaka Yönetimi, Travmatik Gebelerde Gebe Eğitimi, Doğum Sonu Dönemde Travma Yönetimi ve Psiko-Sosyal Destek, Psiko-sosyal destek aşamasında farklı yöntemlerin entegrasyonu ile birey odaklı yaklaşım metodu, Konuya İlişkin Ulusal ve Uluslararası Kanıt Temelli Çalışmaların İncelenmesi.

2316B4004 Ebelikte Multidisipliner Vaka Yönetimi (2 -0),2, 5 AKTS

Ebelik Uygulamalarında Ebelerle Birlikte Çalışabilecek Disiplinler, Ebelikte Multidisipliner Çalışma Metodları, Ebelik Mesleğinin Sınırlılıkları ve Alan İhlali, Ebelik Alanında Yapılmış Multidisipliner Bilimsel Çalışmaların İncelenmesi ve Tartışılması.

2316B4005 Eleştirel Makale Okuma (2 -0),2, 5 AKTS

Bilimsel Yazım ve Tarihçesi, Doğru Kaynaklara/Literatüre Ulaşım Bilimsel Yayınları Eleştirel Okuma ve Yazma, Bilimsel Makale Yazımında Makale İçinde ve Sonunda Kaynakçanın Yazılması, Atıf Yapma ve Uygulaması, İntihal ve Bilimsel Yazımda Etik Olmayan Uygulamalar, Bilimsel Makale Yayınlama Süreci ve Yayın Etiği, Bilimsel Bir Toplantıya Poster Bildiri Hazırlama, Bilimsel Toplantıya Sözel Bildiri Hazırlama.

2316B4006 Eleştirel Düşünce (2 -0),2, 5 AKTS

Düşünme, Eleştirel Düşünme, Eleştirel Düşünme Öğeleri, Eleştirel Düşünme Süreci, Problem Çözme, Eleştirel Okuma, Medya ve Eleştirel Düşünme.

2316B4007 Etkili İletişim, Güzel Konuşma ve Beden Dili (2 -0),2, 5 AKTS

Sözlü ve Sözsüz İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi, İletişim, İletişim Çeşitleri, İletişim Becerileri ve Beden Dili, Türkçenin Ses Özellikleri, Vurgu Sistemi, Tonlama Düzeni, Türkçenin Fonetik Yapısı, Tonlama, Vurgu, Artikülasyon Kuralları, Sözsüz İletişim ( Beden Dili ), Kişisel İmaj ve Resmî ve Sosyal Protokol Kurallarına Göre Sunum Yapma, Topluluk Karşısında Konuşma.

2316B4008 Ebeliğe Yönelik Osmanlı Arşivi taramaları (2 -0),2, 5 AKTS

Osmanlı Türkçesine Giriş, Harfler, Birinci Düzey Osmanlı Türkçesi Matbu Okuma Metinleri. T.C. Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Devlet Arşivlerinde Arşiv Taraması Yöntemi, Belgelerin Kronolojik Sıralanması, Hicri ve Miladi Takvim, Arşiv Taramalarında Kullanılacak Ebe ve Ebeliğe Dair Anahtar Kelimeler. Örnek Matbu Metinlerin Teorik Metin Desteği ve Akademik Yayına Dönüştürülme Aşaması

Bu içerik 08/09/2024 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

İstanbul Esenyurt Üniversitesi'ni yakından takip etmek, yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olmak için abone olun.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi BİZE ULAŞIN