Bilgisayar Programcılığı Programı - Ders İçeriği

1. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075G1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

2

2

Bu derste Atatürk'ün eserleri incelenmek suretiyle Cumhuriyetin temel nitelikleri, elde edilen kazanımları anlatılarak Atatürk ilkelerinin değerini kavratmaktır. Ayrıca Türk devriminin tamamlanması evresinde yaşanan siyasi gelişmeleri ve yeni devletin kuruluş sürecinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

 

2075G1002

Türk Dili I

2

0

2

2

Bu derste Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri ve tarihi, gelişiminin belirlenmesi, Türk dilinin yapı özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Dilin tanımını, dil, duygu, düşünce bağlantısını, dilin toplumsal değerini öğrenir.

 

2075G1005

Yabancı Dil I

2

0

2

2

Kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirme.

 

11G1003

Matematik

2

0

2

3

Denklemler, Denklem Sistemleri, Paraboller, Fonksiyonlar, Lineer Cebir, Matrisler Yardımıyla Denklem Çözümü, Türev Alma Kuralları

1110G1003

Teknolojinin Bilimsel İlkeleri

2

0

2

4

Bu ders; Ölçme ve Birim sistemlerini tanıması, vektörel ve skaler büyüklükleri kavranması, vektörlerin grafik ve analitik yöntemlerle incelenmesi, ikiden fazla aynı düzlemdeki vektörel büyüklükleri içeren problemleri çözmek için vektörel bileşke hesabını yapabilme, yol, zaman, hız ve ivme arasındaki ilişkileri tanıyabilme ve basit problemleri çözebilme. Enerji, iş ve gücü tanıyabilme. Basit problem çözme işlemini yapabilme konularını içermektedir.

1110G1004

İşletim Sistemleri

2

0

2

4

İşletim sistemleri ile ilgili kavramların incelenmesi, kurulumu ve yönetimi ele alınmaktadır.

1110G1001

Algoritma ve Programlamaya Giriş

2

2

3

6

Algoritmanın problem çözme ve programlamadaki önemi; algoritma tasarlama teknikleri; akış diyagramları ve çalışma yöntemleri; algoritma ve akış şemalarının görselleştirilmesi; çalışma zamanı ve kompleksite kavramları, sıralama algoritmaları, özyineleme ve ikili ağaç gösterimleri, indirgeme bağlantıları, veri yapılarında ikili arama teknikleri, matrisler ve matrisler üzerine işlemler; giriş/çıkış kavramları; temel veri tipleri; sabit ve değişkenler; operatörler ve işlem öncelikleri; Programlama dillerinde temel kavramlar: Atom, nesne, ifade, deyim, bildirim, tanımlama, sabit kavramları ve uygulamaları. Sayı sistemleri, fonksiyonlar, başlık dosyalarının kullanımı. Faaliyet alanı ve ömür; karar yapıları; döngüler; fonksiyon kullanımı; problem çözümünde farklı algoritmaların uygulanabilirliği; arama ve sıralama algoritmaları; problem çözme ve algoritma tasarlamaya yönelik örnek uygulamalar; blok ve metin tabanlı programlama ortamları.

 

1110G1006

Bilgisayar Donanımı

1

2

2

4

Bu ders kapsamında standart bilgisayar donanım birimlerini kullanarak yeni bir bilgisayar oluşturmak için gerekli bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır. Analog-sayısal kavramlar ve elektriksel büyüklükler, Yarıiletkenler ve diyotlar, Elektronik elemanları ve kontrolü, Temel lojik kapı ve devreleri, bilgisayarın donanımsal yapısı, Veri yolları, İşlemciler, Hafıza birimleri, Manyetik diskler, Optik diskler, Giriş-çıkış birimleri ve diğer donanım birimleri, sistem yazılımları ile test ve arıza giderme

 

1110G1007

Entegre Ofis Yazılımları

2

0

2

3

Microsoft Office bileşenleri, Word, Excel, PowerPoint.

                     

 

 

2. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075B1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

2

0

2

2

Atatürk İlkeleri ve inkılap tarihine ilişkin temel kavramlar, Islahat/İnkılap/İhtilal, Kuvvayi Milliye, Cumhuriyet/Demokrasi, İdeoloji kavramları, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi ve Türk Devleti'nin kuruluş sürecindeki önemli noktalar, Türk İnkılabı öncesi Osmanlı Devletindeki gelişmeler hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

2075B1002

Türk Dili II

2

0

2

2

Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini, tarihi gelişimini ve ses özellikleri, Yazılı ve sözlü anlatımın özelliklerini ve dili etkili kullanma, "İletişim" kavramını ve bu kavramın aracı olan metin oluşturma, Metni, metin yapan ölçütlerin neler olduğu ve bu ölçütleri metin oluştururken kullanma, Kompozisyon yazma kuralları, kompozisyon planı, paragraf ve temel ileti gibi unsurlar, Cümle çevirilerini ve yapılarını ve paragraf çeşitleri, paragraf uygulaması, Yazım, noktalama işaretleri öğrenirler.

2075B1006

Yabancı Dil II

2

0

2

2

Dilbilgisi ve kelime öğretimi, temel okuma ve yazma dersleri ve dinleme ve konuşma çalışmaları, temel dilbilgisi yapılarının biçim ve kullanımlarını öğrenmeleri ve bu yapıları doğru kullanmaları, A2 düzeyinin gerektirdiği temel kelime bilgisini edinmeleri, dilbilgisi derslerinde öğrendikleri yapıları düzeylerine uygun okuma parçalarında tanımaları ve bunlarla ilgili gerek sözlü ve gerekse de yazılı olarak kendilerini ifade etmeleri, A2 düzeyine uygun dinleme parçalarını anlamaları ve bunlarla ilgili yapılan sözlü çalışmalara katılmalarını ve kendilerini sözlü olarak doğru ve rahat ifade etmek.

1110B1002

Temel Elektronik

2

0

2

4

Bu ders; Elektronikte temel kavramlar AC DC ve farkları, İletkenler, yalıtkanlar, yarı iletkenler, Direnç çeşitleri, elektronik devre elemanları, ohm kanunu, Kondansatörlerin yapısı ve çeşitleri, bobinler, diyotlar, Transistörlerin yapısı, çeşitleri, örnek kullanım yerleri, Sayı Sistemleri, Ölçme aleti kullanımı. gibi konuları içermektedir.

1110B1003

Grafik ve Animasyon

1

2

2

4

Bu derste renk bilgisi, grafik formatları, grafik dosya türleri, Adobe Photoshop programında resim düzenleme araçlarını kullanarak rötuş, düzenleme vb. işlemleri yapmayı, katmanlarda çalışmayı öğrenir. Animasyon temellerini, 3D animasyon yapabilme için Flash, Scratch programlarını kullanmayı öğrenir.

1110B1004

Nesneye Dayalı Programlama I

1

2

2

4

Ders kapsamında Java ile programlama için gerekli araçları kullanarak, nesne tabanlı programlama ilkelerine uygun olarak programlar tasarlanmaktadır.

 

1110B1005

Bilişimde Güncel Konular

1

2

2

4

İşletmelerde kullanılan bilişim sistemleri, bilişim alanındaki yeni gelişmeler

 

1110B1006

 

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri

 

 

1

 

2

 

2

 

4

Bu ders kapsamında; Veri Tabanı tasarımı, Veri Tabanı oluşturma, sorgulama (SQL kodları), Veri Tabanı yönetimsel fonksiyonlarını kullanma konuları ele alınacaktır.

 

2075B1010

Girişimcilik ve Kariyer Planlama

2

0

2

4

 

Öğrencilerin farklı sektörler hakkında bilgi sahibi olmalarını, kendilerinin ve becerilerinin yanında gelişimleri için kullanabilecekleri araçları tanımalarını sağlayarak, onları en verimli ve mutlu olacakları alanlara yönlendirmektir.

 

                       

 

3. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1110G2003

Nesneye Dayalı Programlama II

1

2

2

4

Ders kapsamında karar kontrol deyimleri, döngü kontrol deyimleri, kontrol nesneleri ve diziler, nesne kullanımı ve operatörler,bileşen kütüphanesi, standart ve kullanıcı tanımlı fonksiyonlar, işletim sistemi nesneleri konuları anlatılmaktadır.

1110G2004

Oyun Programlama

1

2

2

4

Oyun tasarımının tarihi, temel kavramları, ortak çalışma mantığı, oyunlarda grafik gerçekçilik ve pedagojik yönleri. Dijital oyunlarının türleri ve etkileri. Dijital oyun tasarım süreci.

 

1110G2012

Python Programlama

1

2

2

4

Bu ders kapsamında: Python'a giriş: değişkenler ve hafıza, dizgiler, koşullular, akış kontrolü, fonksiyonlar ve dış kütüphaneler, listeler ve sözlükler, girdi/çıktı ve hatalar, arama ve sıralama konuları ele alınacaktır.

1110G2013

Bilimsel Araştırma ve Sunum Teknikleri

1

2

2

4

Bu ders; Bilim ve Bilimsel Araştırma Kavramları / Bilimsel Araştırmanın Amaç ve Çeşitleri / Araştırmanın Planlanması / Araştırma Yöntemleri / Veri Çeşitleri ve Veri Toplama Yöntemleri / Toplanan Verileri Değerlendirme / Kaynak ve Dipnot Gösterme Kuralları / Rapor Yazma ve Sunum Hazırlama konularını içermektedir.

1110G2014

İstatistik

1

2

2

4

İstatistiğin temel kavramları, Seriler ve veri organizasyonu, Grafik çizimleri, Ortalamalar, Değişkenlik ölçüleri, Olasılık, İndeksler.

1110G2010

Bilgisayar Ağ Sistemleri

1

2

2

5

Bilgisayar ağlarının tarihsel gelişimi,bilgisayar ağlarının elemanları, mimarisi, ağ iletişim sistemleri, ağ türlerive temel kavramlar, OSI Modeli ve ağ protokolleri, ağ topolojileri, ağ donanımları, cihazları ve kabloları, ağ protokolleri, ağ üzerinde iletişimin sağlanması, internet üzerinden haberleşme.

1110G2011

Web Teknolojileri

1

2

2

5

Ders kapsamında HTML, CSS, Javascript konular anlatılacak ve örnek uygulamalar yapılacaktır.

                   

 

4. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1110B2001

Sistem Analizi ve Tasarımı

2

0

2

3

Bilgi Sistemleri ve faydalari, Bilgisayara Dayali Bilgi Sistemleri, Veri isleme sistemleri, Yonetim Bilgi Sistemleri, Karar Destek   Sistemleri,Ofis Otomasyon Sistemleri, Uzman Sistemler, Sistem Analiz Faaliyetleri, Sistem Analiz Asamanlari, Surec Akis Semasi

1110B2008

Web Programlama

1

2

2

6

İnteraktif Web sayfaları, İnternette bilgi sorgulama, İnternette sohbet, alışveriş ve üyelik kaydı, Web Sunucu' ya gerekli programların yüklenmesi sunucu programının kurulumu, Form ve script bağlantısı, Metin kutusu, kontrol kutusu, radyo düğme, düğmeler ve menüler, Internet programlama dilleri, Yapısal farklılıklar, karşılaştırma, atama, Döngü ve dizi uygulamaları, Java uygulamaları, değişkenler ve sabitler, Veritabanları ve veritabanı sorgulama (SQL, MySQL), Veritabanı bağlantıları (ODBC, JDBC), Etkileşimli web sayfaları yönetimi.

1110B2011

Mikrobilgisayar Sistemleri ve Assembler

1

2

2

4

Mikroişlemcilerin temelleri ve tanimi, Dijital giriş çıkış uygulamalar, Dahili EEPROM kullanimi, Mikroişlemcilerde matematik islemleri, A/D, D/A. Raspberry pi, Arduino'ya giriş bu mikro bilgisayarlar ile prototip çalışmaları ve uygulamaları. Raspberry Pi ve Arduino proglamlama.

1110B2012

Veri Madenciliği

1

2

2

4

Bu ders; Veri Madenciliği Kavramları, Veri Hazırlama Teknikleri, İstatistiksel Öğrenme Teorisi (Naive Bayes) , Kümeleme Metotları (K-Means, hiyerarşik), Karar Ağaçları ve Karar Kuralları, Birliktelik Kuralları konularını içermektedir.

1110B2013

Görsel Programlama

1

2

2

4

Bu ders kapsamında programlama editörü kurulum ve ayarları, formlar ve özellikleri, standart ve gelişmiş nesneler, fonksiyonlar, diziler, grafik ve raporlama uygulamaları ile ilgili Windows form uygulamaları yapılmaktadır.

 

1110B2009

Mesleki Proje

2

0

2

5

Bu ders; Bilişim alanında proje hazırlamak için temel bir giriş sağlamaktadır. Projeye duyulan ihtiyaç, projelerin özellikleri, proje hazırlama esasları, konu seçimi süreci, proje hazırlama süreci, proje yönetimi, proje planlaması ve planlama aşamaları, kapsam, bütçe ve zaman planlaması, örnek projelerin incelenmesi gibi konuları içermektedir.

1110B2010

Mobil Programlama

1

2

2

4

Bu ders kapsamında mobil işletim sistemlerine uygulama geliştirmek için kullanılacak platformların kurulum ve ayarları, temel ve ileri uygulamalar konuları ele alınacaktır.

Bu içerik 16/09/2024 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

İstanbul Esenyurt Üniversitesi'ni yakından takip etmek, yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olmak için abone olun.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi BİZE ULAŞIN