Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı - Ders İçeriği

I. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075G1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

2

2

Bu derste Atatürk'ün eserleri incelenmek suretiyle Cumhuriyetin temel nitelikleri, elde edilen kazanımları anlatılarak Atatürk ilkelerinin değerini kavratmaktır. Ayrıca Türk devriminin tamamlanması evresinde yaşanan siyasi gelişmeleri ve yeni devletin kuruluş sürecinin öğretilmesi amaçlanır.

2075G1002

Türk Dili I

2

0

2

2

Bu derste Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri ve tarihi, gelişiminin belirlenmesi, Türk dilinin yapı özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede; Dilin tanımını, dil, duygu, düşünce bağlantısını, dilin toplumsal değeri anlatılır.

2075G1005

Yabancı Dil I

2

0

2

2

Kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirme.

1124G1001

İnfaz Hukuku

2

0

2

5

Bu derste İnfaz Hukuku'nun temel kavramları ve Ceza İnfaz Kurumları'ndaki işleyişi aktarılmaktadır. İçerik olarak İnfaz hukukunun temel kavramları, kanunun işleyişi ve örnekler ile öğrencilerin işleyişe hakim olması sağlanmaya çalışılmaktadır. Dersin sonunda öğrencinin İnfaz Hukukunun kapsamı hakkında bilgi sahibi olması, İnfaz Hukuku’nun işleyişini öğrenmesi ve İnfaz Hukuku uygulamalarında bir meslek elemanı olarak görev, yetki ve sorumluluklarını kavraması amaçlanmaktadır.

1124G1002

Temel Hukuk

2

0

2

5

Bu ders ile hukukun temel kavram ve ilkelerinin kavranması ve böylelikle öğrencilerin diğer hukuk dalları için gerekli olan temel bilgi ve altyapının verilmesi amaçlanmaktadır.

1124G1003

Klavye Kullanımı

1

2

2

6

Bu derste on parmak klavye kullanımı, bilgisayarda hızlı yazma teknikleri öğrenciye öğretilerek klavyenin etkin ve hızlı kullanımına yönelik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

 

1124G1004

Ceza İnfaz Kurumu Yönetimi

2

0

2

5

Bu derste öğrenciye infaz kurumları yönetimi ve infaz koruma memuru görev ve sorumlulukları anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin Ceza infaz kurumlarının tarihçesi hakkında bilgi sahibi olması, Ceza infaz kurumlarında çalışan personelin görev, yetki ve sorumluluklarını bilmesi, Ceza infaz kurumlarında denetim sistem ve süreçlerini değerlendirebilmesi amaçlanır.

1124G1005

İş Etiği

2

0

2

3

Bu derste etik ve etiğe ilişkin temel kavramlar, ceza infaz kurumlarının sosyal sorumlulukları ve etik, sosyal sorumluluk ve etik ilişkisi, örgüt kültürü ve etik, hükümlü akları ve etik anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin meslek etiği ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanır.

                     

 

2. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075B1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

2

0

2

2

Atatürk İlkeleri ve inkılap tarihine ilişkin temel kavramlar, Islahat/İnkılap/İhtilal, Kuvvayi Milliye, Cumhuriyet/Demokrasi, İdeoloji kavramları, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi ve Türk Devleti'nin kuruluş sürecindeki önemli noktalar, Türk İnkılabı öncesi Osmanlı Devletindeki gelişmeler hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

2075B1002

Türk Dili II

2

0

2

2

Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini, tarihi gelişimini ve ses özellikleri, Yazılı ve sözlü anlatımın özelliklerini ve dili etkili kullanma, "İletişim" kavramını ve bu kavramın aracı olan metin oluşturma, Metni, metin yapan ölçütlerin neler olduğu ve bu ölçütleri metin oluştururken kullanma, Kompozisyon yazma kuralları, kompozisyon planı, paragraf ve temel ileti gibi unsurlar, Cümle çevirilerini ve yapılarını ve paragraf çeşitleri, paragraf uygulaması, Yazım, noktalama işaretleri anlatılmaktadır.

2075B1001

Yabancı Dil II

2

0

2

2

Dilbilgisi ve kelime öğretimi, temel okuma ve yazma dersleri ve dinleme ve konuşma çalışmaları, temel dilbilgisi yapılarının biçim ve kullanımlarını öğrenmeleri ve bu yapıları doğru kullanmaları, A2 düzeyinin gerektirdiği temel kelime bilgisini edinmeleri, dilbilgisi derslerinde öğrendikleri yapıları düzeylerine uygun okuma parçalarında tanımaları ve bunlarla ilgili gerek sözlü ve gerekse de yazılı olarak kendilerini ifade etmeleri, A2 düzeyine uygun dinleme parçalarını anlamaları ve bunlarla ilgili yapılan sözlü çalışmalara katılmalarını ve kendilerini sözlü olarak doğru ve rahat ifade edilmesi anlatılmaktadır.

1124B1001

Ceza İnfaz Kurumları Güvenliği

3

0

3

6

Bu derste ceza infaz kurum tanımları, türleri ve güvenlik teknikleri, mevzuat anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin ceza infaz kurumu ve tutuk evlerinde bilgi paylaşımı, izleme yapma, nöbet görevi, müdahale, personel, araç-gereç ve ziyaretçi giriş çıkışlarının kontrollerini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanır.

1124G2003

Adli Yazışmalar ve UYAP

1

2

2

5

Bu derste hukuk dili, dilekçe, resmi yazışmalar, adli yazışma türlerinin yanı sıra UYAP bilişim sistemi ekranları, ceza infaz kurumlarında UYAP kullanımı anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin adli yazışmalarda kullanılacak şekil ve usul hakkında bilgi sahibi olması ve hukuk dilini kavraması ayrıca bunların yanı sıra ceza infaz kurumları işleyişinde UYAP Bilişim Sistemi'nin kullanımını öğrenmeleri amaçlanır.

1124B1003

Yazılı Anlatım Türleri ve Doküman Yönetim Sistemi

2

0

2

4

Bu derste farklı yazılı anlatım türleri ve bu türlere dair kurallar, yazılı anlatım türlerinin örneklendirilmesi anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin mesleki uygulama alanlarındaki yazılı anlatım türleri ve doküman yönetimi konularında bilgi sahibi olmaları amaçlanır.

1124B1004

İşaret Dili

2

0

2

4

Bu derste temel seviyede Türk İşaret Dili’nin (TİD) alfabesi, temel kelimeleri ve dilbilgisi yapısı anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin temel seviyede işitme engeliler ile günlük hayatta iletişim kurma becerileri kazanması, işitme engellilerin kültür yapısı hakkında bilgi sahibi olması amaçlanır.

2075B1010

Girişimcilik ve Kariyer Planlama

2

0

2

4

 

Bu ders öğrencilerin; ilgi alanları, kişisel özellikleri ve değerleri hakkında farkındalık kazanmalarını sağlayarak gelecek hedefleri ile uyumlu bir kariyer planlaması yapabilmelerine yardımcı olmaktadır.

 

                       

 

3. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1124G2001

Ceza İnfaz Kurumlarında Psiko-Sosyal Yaklaşımlar

2

0

2

4

Bu derste Psiko-sosyal yaklaşımın temel kavramları, Psiko-sosyal hizmetler, özel gereksinimli hükümlülerle çalışma, zarar azaltma, öfke kontrolü ve self-help (kendi kendine yardım) modeli anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin ceza infaz kurumlarındaki Psiko-sosyal içerikli hizmetler ve hizmetlerin amacı hakkında bilgi sahibi olmalarını amaçlanır.

1124G2002

Ceza Hukuku

2

0

2

5

Bu derste ceza hukukuna giriş, ceza hukuku kavramı, suç politikası ve ceza hukuku, ceza hukukunun tarihi, suçta ve cezada kanunilik ilkesi, ceza hukuku kurallarının zaman bakımından uygulama alanı, suç ve unsurları hakkında genel bilgiler, ceza kavramı, hapis cezası, hapis cezasına seçenek kurumlar, erteleme, şartla salıverme, adli para cezası ve güvenlik tedbirleri anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin ceza hukukunun genel ilkelerinin ve suç tiplerine uygulanacak genel prensiplerin kavranması amaçlanır.

1124B2003

Mesleki Müdahale Teknik ve Taktikleri I

1

2

2

4

Bu derste savunma sanatları felsefesi, kas uyarma, savunma teknikleri anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin başkalarına zarar vermeden kendini koruma ve saldırganı etkisiz hale getirme tekniklerini öğrenmesi amaçlanır.

1124G2004

Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi

2

0

2

4

Bu derste öfke kontrolü ve stres yönetimi teknikleri anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin stres yönetimi ve öfke kontrolü ile yaşamın her alanında iş yaşamında ve iş dışı yaşamda kriz yönetimi bilincini kazandırmak, negatif stresi azaltmanın, pozitif stresi muhafaza etmenin yollarını aktarmak amaçlanır.

1124G2005

Kriminoloji

2

0

2

4

Bu derste kriminolojinin temel kavramları, suç olgusu, farklı suç türleri, suçu ortaya çıkaran nedenler, suç istatistikleri ve farklı suçlu profilleri hakkında temel bilgiler anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin bir kavram olarak suçu, suça yönelik yaklaşımların tarihsel süreçteki değişimini, suçların sınıflandırılmasını, suçlu profillerini ve bireyleri suça iten farklı nedenleri karşılaştırmalı ve eleştirel perspektiften değerlendirebilecek temel bilgiye sahip olması amaçlanır.

1124G2006

Liderlik ve Ekip Çalışması

2

0

2

4

Bu derste ekip çalışması ve insan ilişkileri, ekip çalışmasının temel faktörleri, ekip çalışmasının yönetsel ilkeleri, ekip çalışmasında motivasyon, ekip çalışmasında ödül, teşvik ve hedef yönetimi, ekip çalışmasında güven, ekip çalışması ve stres yönetimi, yönetimde güç, yetki ve liderlik, liderlik teorileri, çatışma yönetimi ve çözümleyici liderlik, liderlik ve değişim, liderlik ve performans değerlemesi, liderlik ve etik konuları hakkında genel bilgiler anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin genel liderlik kavramları konusunda bilgi edinerek mesleğin gerektirdiği liderlik anlayışı ile ekip çalışması konusunda bilgi ve beceri sahibi olmaları amaçlanır.

 

4. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1124B1002

Ceza İnfaz Kurumlarında İnsan Hakları

3

0

3

6

Bu derste insan hakları kavramı, insan haklarının düşünsel temelleri, insan hakları ile ilgili mevzuat anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin insan hakları kavramının düşünsel temellerini ve kavramın tarihsel süreç içindeki dönüşümü hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak, ceza infaz kurumlarındaki insan hakkı temelli çalışma ve düzenlemelerle ilgili öngörü kazanmalarını desteklemek amaçlanır.

1124B2002

Temel İlk Yardım Eğitimi

3

0

3

4

Bu derste ilk yardım teknikleri ve bu tekniklerin, farklı uygulama alanları anlatılır. Ders sonucunda öğrencinin farklı ilk yardım teknikleri ve bu tekniklerin nasıl uygulanması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalarını amaçlanır.

1124B2003

Mesleki Müdahale Teknik ve Taktikleri II

1

2

2

4

MMTT Eğitimlerinde Uygulanacak Programın uygulama teorikleri.

1124B2005

Etkili İletişim Yöntemleri

2

0

2

3

Dersin içeriği; İletişimin ve etkili iletişimin tanımı, unsurları ve özellikleri, kullanılan dil, kendini tanıma, etkili dinleme ve geri bildirim, iletişimi engelleyen ve kolaylaştıran etkenler , ikna edici iletişim, duyguların iletişimde rolü ve kullanılması, etkili iletişim teknikleri, iletişimde çatışma ve önlenmesi, sözsüz iletişim becerileri, sosyal yaşamda davranış kuralları; görgü ve nezaket, iletişim uygulamaları ve iletişimin diğer disiplinlerle olan ilişkilerin benimsenmesini kapsamaktadır.

1124B2004

Hükümlü Hakları ve Koruma Mekanizmaları

3

0

3

4

Bu derste hükümlü hakları ve hükümlülerin korunması hususundaki bilgiler anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin hükümlü hakları konusunda bilgi ve farkındalık sahibi olması amaçlanır.

1124B2006

Suç Sosyolojisi

2

0

2

4

Bu derste klasik ve modern dönemde suça ilişkin olarak geliştirilen temel teorik yaklaşımlar, biyolojik, fizyolojik ve psikolojik açıklamalar, sosyolojik yaklaşımlar. Yaş, cinsiyet, sosyal statü, gibi suçla ilişkili bazı değişkenler; kadın suçluluğu, çocuk suçluluğu, adam öldürme, mala karşı suçlar, uyuşturucu suçları gibi bazı özel suç türleri ile Türkiye’de suçun dağılımı ve niteliği anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin suç olgusunun nedenlerine ve görünümlerine ilişkin eleştirel bir değerlendirme yapabilmesi, herhangi bir eylemi suç olarak tanımlarken içinde gerçekleştiği sosyal/kültürel çerçeveyi dikkate alarak değerlendirme yapabilmesi, suçla ilgili değişkenler çerçevesinde öğrendiği teorik bilgiler çerçevesinde analiz yapabilmesi amaçlanır.

1124B2007

Hükümlü ve Tutuklu Psikolojisi

2

0

2

4

Bu derste psikolojinin tanımı ve alanları ile hükümlü ve tutuklunun psikolojik özelliklerine ait bilgileri anlatılır. Dersin sonunda öğrencinin mevzuata uygun olarak Psiko-sosyal servis ile işbirliği içinde hükümlü ve tutuklunun psikolojik özelliklerini açıklayabilmesi, mahkum kabuldeki hükümlü ve tutuklunun psikolojik yapısını açıklayabilmesi, hükümlü ve tutuklunun günlük yaşamındaki psikolojik durumunu açıklayabilmesi amaçlanır.

 

Yerinde Uygulama

0

0

0

3

Öğrencilerin öğrenim süreleri içinde kazandıkları teorik bilgi ve deneyimlerini pekiştirmek, edindikleri beceri ve deneyimlerini geliştirmek, işyerlerindeki sorumluluklarını, ilişkileri, organizasyonu, üretim sürecini ve yeni teknolojileri tanımalarını sağlamaktır.

Bu içerik 16/09/2024 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

İstanbul Esenyurt Üniversitesi'ni yakından takip etmek, yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olmak için abone olun.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi BİZE ULAŞIN