Grafik Tasarımı Programı - Ders İçeriği

1. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075G1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

2

2

Bu derste Atatürk'ün eserleri incelenmek suretiyle Cumhuriyetin temel nitelikleri, elde edilen kazanımları anlatılarak Atatürk ilkelerinin değerini kavratmaktır. Ayrıca Türk devriminin tamamlanması evresinde yaşanan siyasi gelişmeleri ve yeni devletin kuruluş sürecinin öğretilmesi amaçlanır.

2075G1002

Türk Dili I

2

0

2

2

Bu derste Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri ve tarihi, gelişiminin belirlenmesi, Türk dilinin yapı özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede; Dilin tanımını, dil, duygu, düşünce bağlantısını, dilin toplumsal değeri anlatılır.

2075G1005

Yabancı Dil I

2

0

2

2

Kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirme

1112G1002

Grafik Desen

1

2

2

4

Kademeli olarak çeşitli boyutlarda objelerin yapısal özellikleri ve çizimleri. Değişik nesne çalışmaları. Göz- beyin-el ilişkilerinin güçlendirilmesi. Değişik alanlarda kullanılacak akademik desen bilgisinin ve yaratma yeteneğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptırma.

1112G1008

Grafik Tasarım I

1

2

2

4

Grafik tasarım nedir? Grafik tasarım tarihi, grafik tasarım disiplini, uygulama yöntemleri, grafik üretim teknikleri, Iletişim teknolojisi ve grafik tasarım arasındaki ilişki, kurumsal kimlik ve marka uygulamaları, tipografi, illustrasyon ve fotoğrafın grafik tasarımda kullanım tekniklerinin öğretilmesini ve proje bazlı uygulanması.

1112G1009

Temel Sanat Eğitimi

2

2

3

4

Görsel algıyı güçlendirme. Farklı konularda analiz-sentez yapabilme alışkanlığı kazandırma. Çözüm beklemeye değil, çözüm bulmaya yönlendirme. Estetik beğeni, farklı teknik ve uygulamalarla algı zenginliği sağlama. Plastik kavram ve kuralların sonsuz ilişkiler içerdiğini sezdirip doğru kararlar vermenin sağlayacağı özgüveni sağlamak. Görsel tasarım ögelerini kavratmak. Nokta, çizgi, doku, renk, biçim, yüzey vs. ögelerini vermek. Açık - koyu, leke, ışık-gölgenin resimdeki yeri ve önemini kavratmak. Temel formların özelliklerini kavratmak. Çevresini inceleyen, araştıran, sorgulayan bir kişilik yaratmak.

1120G1001

Fotoğrafçılık

1

2

2

5

Bu ders; fotoğrafçılığın tarihçesinden başlayarak analog makinelerden günümüzde kullanılan dijital fotoğraf makinelerinin kullanımlarını, çekim tekniklerini, ışığın ve alan derinliğinin doğru kullanımını öğretmeyi esas almaktadır.

1112G1010

Grafik Tasarım Tarihi ve Estetik

2

0

2

3

19. yüzyılın sonundan günümüze teknolojik gelişmelere paralel meydana gelen modern sanat hareketlerinin nitelikleri. Modern sanatın grafik tasarımı nasıl biçimlendirdiğinin örnekler üzerinden incelenmesi. 20. yüzyılın ilk yarısında grafik tasarım konusunda oluşan yeni eğilimlerin görsel dillerinin çözümlenmesi.

                     1112G1007

Bilgisayar Destekli Tasarım I

1

2

2

4

Adobe lllustrator, Photoshop ve Indesign kullanarak vektör tabanlı grafik tasarım ürünlerini öğrenerek tasarlamayı, öğrencilere yaratıcı düşünmeyi ve problem çözmeyi kavratır.

 

2. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075B1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

2

0

2

2

Atatürk İlkeleri ve inkılap tarihine ilişkin temel kavramlar, Islahat/İnkılap/İhtilal, Kuvvayi Milliye, Cumhuriyet/Demokrasi, İdeoloji kavramları, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi ve Türk Devleti'nin kuruluş sürecindeki önemli noktalar, Türk İnkılabı öncesi Osmanlı Devletindeki gelişmeler hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

2075B1002

Türk Dili II

2

0

2

2

Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini, tarihi gelişimini ve ses özellikleri, Yazılı ve sözlü anlatımın özelliklerini ve dili etkili kullanma, "İletişim" kavramını ve bu kavramın aracı olan metin oluşturma, Metni, metin yapan ölçütlerin neler olduğu ve bu ölçütleri metin oluştururken kullanma, Kompozisyon yazma kuralları, kompozisyon planı, paragraf ve temel ileti gibi unsurlar, Cümle çevirilerini ve yapılarını ve paragraf çeşitleri, paragraf uygulaması, Yazım, noktalama işaretleri öğrenirler.

2075B1006

Yabancı Dil II

2

0

2

2

Dilbilgisi ve kelime öğretimi, temel okuma ve yazma dersleri ve dinleme ve konuşma çalışmaları, temel dilbilgisi yapılarının biçim ve kullanımlarını öğrenmeleri ve bu yapıları doğru kullanmaları, A2 düzeyinin gerektirdiği temel kelime bilgisini edinmeleri, dilbilgisi derslerinde öğrendikleri yapıları düzeylerine uygun okuma parçalarında tanımaları ve bunlarla ilgili gerek sözlü ve gerekse de yazılı olarak kendilerini ifade etmeleri, A2 düzeyine uygun dinleme parçalarını anlamaları ve bunlarla ilgili yapılan sözlü çalışmalara katılmalarını ve kendilerini sözlü olarak doğru ve rahat ifade edilmesi anlatılmaktadır.

1112B1009

Bilgisayar Destekli Tasarım II

1

2

2

4

Grafik tasarımda bilgisayar teknolojisinin ve Grafik Tasarım’da kullanılan programların etkin bir şekilde kullanımını öğretmek.

1112B1010

Grafik Tasarım II

1

2

2

4

Kampanya kavramı ve grafik unsurlarını tanıma, marka oluşturma ve konsept bütünlüğü ile devamının sağlanması, grafik ürün çeşitliliği ve teknoloji ilişkisi, yeni medyalar, baskı yöntemleri ve baskıya hazırlık, proje sunumu ve hazırlık bilgisi, pazar-kitle-marka stratejisine yönelik içerikleri kapsar.

1112B1003

Baskı Teknikleri

1

2

2

4

Endüstride kullanılan baskı tekniklerini tanımak, tasarımlarını çoğaltmayı, eser üretmeyi ve malzeme bilgisi edinerek sanat ustalığı kazanmak. Tek renkli baskının yapılış ve kalıp tanım aşamalarının aktarılması sağlanır.

1112B1007

Perspektif

2

0

2

4

İki boyutlu yüzeye üç boyutlu cismin resmini çizme tekniği olan perspektif çizim tekniği konu alınmaktadır. Teknik çizim kurallarına göre temel geometrik formların, tek, iki ve üç kaçış noktalı perspektif çizim konuları yer almaktadır. Bu ders ile öğrencinin perspektif prensibini kavraması ve bu prensibe uygun grafik çalışmaları yapabilmesi amaçlanmaktadır.

1112B1008

Estetik

2

0

2

4

Sanat ve Sanatlar, Sanat ve Kültür ilişkisi, Sanat ve Eğitim ilişkisi, Sanat ve Yaratıcılık, Sanat Felsefesi, Estetik, sanat Ontolojisi, Sanat ve Estetik Kuramları, Sanat Eleştirisi: Bir Sanat Eserini tanıma. Betimleme - Çözümleme - Yorum - Yargı - Değerlenirme, Sanat Tarihi - İlkçağ tarih öncesi, İlkçağ Anadolu, Mezopotamya, Mısır sanatı, Sanat Tarihi - İlkçağ Yunan, Roma Sanatları ve Estetik (güzellik anlayışı), Sanat Tarihi - Ortaçağ, Doğu Roma Sanatı, Romanesk ve Gotik Üslup, Yeniçağ ve Rönesans, Barok. Estetik (güzellik anlayışı), Sanat Tarihi -18.19 yy. sanatı ve Modernizm, Türkiye'de sanatın gelişimi, Günümüzde sanat anlayışı.

 

3. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1112G2009

Ambalaj Tasarımı I

1

2

2

5

Bu ders kapsamında öğrenciler; ambalaj tasarımında, ambalajlanacak ürünlerin marka kalitesini artırmaya ve ürüne en uygun tasarımın yapılmasıyla ürünün sektördeki benzer gruplarına tercih edilmesi arasındaki bağlantıyı kavrarlar.

1112G2010

Grafik Tasarım III

1

2

2

4

Öğrenilen kampanya süreci doğrultusunda grafik tasarım unsurlarını göz önünde bulundurarak var olan bir marka üzerinden re-design tasarımlarının yapılması. Oluşan konsept bütünlüğü ile devamlılığın sağlanması ve kurumsal bütünlük içerisinde oluşturulan tasarımların sosyal medya ve dijital uygulamalarının sunumu, hazırlık bilgisi ve tasarımın sonlandırılması içeriklerini kapsar.

1112G2011

Grafik Animasyon

1

2

2

5

Hareketli görüntü tasarımı. Hareket ve zaman kavramları. Hareketli grafiklerin oluşturulmasında temel yaklaşımlar. Video, ses ve grafik kaynaklı malzemeleri bir araya getirme, kompozisyonlar yaratma.

1112G2002

Yazı ve Tipografi I

1

2

2

4

Tipografinin tanımı ve grafik tasarım açısından önemi: tipografinin tarihsel gelişimi, yazının doğuşu ve ilk alfabeler, Latin alfabesinin baskının bulunuşuna kadar olan gelişimi, baskının ve baskı yazıların gelişimi, IX. yüzyıl sonu ve XX. yüzyılda tipografi; tipografiyle ilgili temel terimler: harfin anatomisiyle ilgili terimler, projeler verilmesi ve projeler doğrultusunda tipografiye giriş yapılması.

 

1112G2012

Mobil Arayüz ve Web Tasarımı

1

2

2

4

Öğrencilere temel arayüz tasarımı kavramlarının ve yöntemlerinin uygulamalı olarak bilgisayar yardımıyla anlatımının yanında web, akıllı telefon ve tablet ortamında arayüz tasarımı ile ilgili temel bilgiler vermek amaçlanmaktadır.

1112G2007

İllüstrasyon

2

0

2

4

Öğrencinin elle çizimini geliştirmekdir. Bu doğadaki şekilleri biçimleri, insan ve hayvan figürlerini bir olay, bir hikaye veya masal içinde kurgulayarak ifade etmeyi amaçlar. Bu nedenle kurgu elemanları tek tek ele alınarak incelenir. Sanat dilinde ifade edilmeye çalışılır. Nesnel ya da hayal dünyasından verilen konularla veya metne bağlı olarak illüstrasyon çalışmaları. İnsan, hayvan figürleri, bitki ve kesit çizimleri. Ambalaj illüstrasyonu gibi kullanım alanlarına yönelik özgün illüstrasyon yaratımı. Resimleme tarz yaratmaya yönelik uygulamalar.

1112G2008

Özgün Baskı

2

0

2

4

Grafik tasarım ilkelerinin baskı teknikleri aracılığıyla tanımlandırılıp çözümlenmesi, özgün baskı kavramı, gelişme süreci ve endüstri ile ilişkisini ortaya koymayı, yerli ve yabancı baskı resim sanatçıları hakkında bilgi edinmeyi, özgün baskı tekniklerinin çeşitleri ve uygulanış biçimlerini tanımayı, çok renkli baskı yapılış aşamaları, kalıp çakışmaları, renk ve doku ayarlamalarını uygulayabilmeyi amaçlamıştır.

 

4. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1112B2003

Ambalaj Tasarımı II

1

2

2

5

Öğrencilerin piyasada çalışan bir tasarımcının rolünü ve sorumluluklarını anlayabilmesi ve ambalaj tasarımının uygulamasını öğrenmek. Görüntü ve tipografik çözümlemeler. Ambalajda grafik tasarımın endüstri tasarımı ile ilişkisi. Ambalaj tasarımı uygulamaları.

1112B2004

Grafik Tasarım IV

1

2

2

4

Kampanya kavramı ve grafik unsurlarını tanıma, Marka oluşturma ve Konsept bütünlüğü ile devamının sağlanması, grafik ürün çeşitliliği ve teknoloji ilişkisi, yeni medyalar, baskı yöntemleri ve baskıya hazırlık, pazar-kitle-marka stratejisine yönelik içerikleri kapsar.

1112B2006

Yayım Grafiği

1

2

2

5

lndesign, lllustrator ve Photoshop gibi vektörel ve piksel tabanlı programlar ve kişisel anlatım dillerine uygun olarak aralarındaki bağıntılar ile bilgisayar destekli gazete ve dergi tasarımları yapmak. Gazete, Dergi gibi süreli yayınların tasarımları hakkında genel bilgilendirme ve lndesign programının  tanıtımı  eşliğinde  dersi uygulamak.

1112B2002

Yazı ve Tipografi II

1

2

2

4

Yazı karakteri, yazı karakteri ailesi, yazı karakteri ve tipografik ağırlık, stilleri, font, yazının ölçülendirilmesi, espas, espasta uyulması gereken kurallar, espas çeşitleri gibi kavramların projeler doğrultusunda geliştirilmesi. Harf, satır, negatif ve göz ortası espası; espasta özel durumlar göz önünde bulundurularak kişisel font ailesinin tasarlanması.

1112B2007

Portfolyo Tasarımı

1

2

2

4

Öğrencilerin kendi tasarım çalışmalarını kapsayan özgün birer portfolyo tasarımı oluşturabilmeleri. Görsel iletişim tasarımında tanıtma, koruma ve sergilemeye yönelik basılı ve dijital sunum biçimleri. Özgün portfolyo tasarımları geliştirebilirler.

1112B2011

Sosyal Medya Yönetimi

2

0

2

4

Sosyal medya kavramını, sosyal ağların özelliklerini ve farklı alanlarda kullanımlarını tartışmak. Sosyal medya için tasarım hazırlarken nelere dikkat etmesi gerektiği ve etkili tasarım içeriklerinin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi vermek. Sosyal medyada grafik tasarım yönetiminin etkili şekilde yapılabilmesi için gerekli bilgileri aktarmak.

1112B2008

Reklam ve Metin Yazarlığı

2

0

2

4

Bu ders, grafik tasarımı programından mezun olarak reklam ajanslarında çalışacak adayların, kitle iletişim araçlarını ve reklam ajanslarını tanımlayarak reklam ve yaratıcılık becerisini kazanmaları için verilmektedir.

Bu içerik 16/09/2024 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

İstanbul Esenyurt Üniversitesi'ni yakından takip etmek, yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olmak için abone olun.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi BİZE ULAŞIN