1. YARIYIL |
||||||||
Kod |
Ders Adı |
T |
U |
K |
AKTS |
|||
2075G1001 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I |
2 |
0 |
2 |
2 |
|||
Bu derste Atatürk'ün eserleri incelenmek suretiyle Cumhuriyetin temel nitelikleri, elde edilen kazanımları anlatılarak Atatürk ilkelerinin değerini kavratmaktır. Ayrıca Türk devriminin tamamlanması evresinde yaşanan siyasi gelişmeleri ve yeni devletin kuruluş sürecinin öğretilmesi amaçlanır. |
||||||||
2075G1002 |
Türk Dili I |
2 |
0 |
2 |
2 |
|||
Bu derste Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri ve tarihi, gelişiminin belirlenmesi, Türk dilinin yapı özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede; Dilin tanımını, dil, duygu, düşünce bağlantısını, dilin toplumsal değeri anlatılır. |
||||||||
2075G1005 |
Yabancı Dil I |
2 |
0 |
2 |
2 |
|||
Bu derste kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirme anlatılmaktadır. |
||||||||
|
Genel Mikrobiyoloji |
1 |
2 |
2 |
5 |
|||
Bu dersin içeriği mikroorganizmaların morfolojilerini, beslenme ve çoğalma şekillerini, kimyasal yapılarını incelemek; mikroorganizmaların gıdalarla ilişkisi, gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar ve bulaşma yolları, mikroorganizmaları uzaklaştırılma ve yok etme yöntemleri ile temek mikrobiyolojik analiz bilgilerinden oluşmaktadır. |
||||||||
|
Genel Kimya |
2 |
0 |
2 |
5 |
|||
Bu derste gıdaların bileşimi ve kimyasal yapısı, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, su ve mineraller, enzimler, gıda katkı maddeleri, gıda muhafaza teknikleri, gıdalara bulaşan kontaminantlar ve doğal olarak gıdalarda bulunan toksik maddeler anlatılmaktadır. |
||||||||
|
Laboratuvar Teknikleri |
1 |
2 |
2 |
5 |
|||
Bu dersin içeriği; mikrobiyoloji ve kimya laboratuvarında uyulması gereken temel kurallar, laboratuvar ekipmanları ve cihazların tanımı ve kullanımı; laboratuvar güvenliği; ön hazırlıklar, çözeltilerin hazırlanması, volümetrik analiz hesaplamaları, duyusal analiz teknikleri, duyusal panel uygulamaları, gıda analizleri ve gıdalarda kaliteyi oluşturan parametrelerdir. |
||||||||
|
Gıda İşleme İlkeleri 1 |
1 |
2 |
2 |
4 |
|||
Bu dersin içeriği; hammaddelerin işlenerek gıdalara dönüştürülmesinde uygulanan işleme teknikleri; gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri, su aktiviteleri, pH değerleri, gıdaların bozulmasına etki eden faktörler konularından oluşmaktadır. |
||||||||
|
Gıda Hijyeni ve Sanitasyon |
2 |
0 |
2 |
5 |
|||
Bu derste gıda hijyeni, su hijyeni, hava hijyeni, personel hijyeni, işletme hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, temizlik kimyasalları ve dezenfektanlar, kontaminasyon kaynakları, atıkların uzaklaştırılması, pest kontrol, kalite ve gıda güvenliği konuları anlatılacaktır. |
||||||||
2. YARIYIL |
||||||||
2075B1001 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II |
2 |
0 |
2 |
2 |
|||
Atatürk İlkeleri ve inkılap tarihine ilişkin temel kavramlar, Islahat/İnkılap/İhtilal, Kuvvayi Milliye, Cumhuriyet/Demokrasi, İdeoloji kavramları, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi ve Türk Devleti'nin kuruluş sürecindeki önemli noktalar, Türk İnkılabı öncesi Osmanlı Devletindeki gelişmeler hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir. |
||||||||
2075B1002 |
Türk Dili II |
2 |
0 |
2 |
2 |
|||
Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini, tarihi gelişimini ve ses özellikleri, Yazılı ve sözlü anlatımın özelliklerini ve dili etkili kullanma, "İletişim" kavramını ve bu kavramın aracı olan metin oluşturma, Metni, metin yapan ölçütlerin neler olduğu ve bu ölçütleri metin oluştururken kullanma, Kompozisyon yazma kuralları, kompozisyon planı, paragraf ve temel ileti gibi unsurlar, Cümle çevirilerini ve yapılarını ve paragraf çeşitleri, paragraf uygulaması, Yazım, noktalama işaretleri öğrenirler. |
||||||||
2075B1006 |
Yabancı Dil II |
2 |
0 |
2 |
2 |
|||
Kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, belli güncel konular üzerinde tartışma, sunuş yapma ve konuşma hazırlama, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirir. |
||||||||
2075B1010 |
Girişimcilik ve Kariyer Planlama |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Kariyer Planlama dersi öğrencilerin iş dünyasını, farklı sektörleri ve bu sektörlerin gereksinimlerini tanımasını sağlayarak; iş dünyasına hazırlık sürecinde kariyer planlamasının önemi hakkında öğrencilerde farkındalık oluşturmayı hedefler. Ders, öğrencilerin, kişisel yetkinliklerini keşfetmesini ve iş dünyasının beklentilerini doğru anlamasını sağlayarak; bilgi ve becerilerini, ilgili sektörlerin gereklilikleri ile paralellik arz edecek şekilde geliştirmelerine yardımcı olur. |
||||||||
|
Belenme İlkeleri |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu derste beslenmenin temel kavramları, besin öğeleri (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su), enerji metobolizması, besin grupları (et, süt, yumurta, kurubaklagil, tahıllar), bireysel besin tüketim kaydı ve fiziksel aktivite kaydı ile beslenme durumunun saptaması, günlük tüketilmesi gereken besin öğelerini ve gıdaların içerdiği besin öğelerinin cins ve miktarlarını hesaplaması konuları anlatılacaktır. |
||||||||
|
Gıda İşleme İlkeleri II |
1 |
2 |
2 |
4 |
|||
Bu dersin içeriği; gıdalara uygulanan kurutma konserve dondurma fermantasyon pastörizasyon sterilizasyon ışınlama mikrodalga uygulamaları, hidrostatik basınç ve diğer temel yöntemler ile işleme yöntemlerinden oluşmaktadır. |
||||||||
|
Hazır Yemek Teknolojisi |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu dersin içeriği; hazır yemek hizmetlerinin sınıflandırılması tesis içi toplu yemek hizmetleri tesis dışı toplu yemek hizmetleri catering ve toplu yemek hizmetlerinde kullanılan ekipman ve donanımlar, catering ve toplu yemek hizmetlerinde hijyen ve sanitasyon sistemleri, catering ve toplu yemek hizmetlerinde menü planlama ve fiyatlandırma, catering ve toplu yemek hizmetlerinde satın alma, catering ve toplu yemek hizmetlerinde üretim süreci, catering ve toplu yemek hizmetlerinde dağıtım sistemleri, catering ve toplu yemek hizmetlerinde menü uygulamalarından oluşmaktadır.
|
||||||||
|
Gıda Formülasyonları ve Duyusal Analiz |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu derste mevcut gıda ürününü değiştirmek ve / veya yeni gıda ürünleri geliştirmek için gerekli olan teorik ve pratik bilgiler, ürün formülasyonu, içerik etkileşimi, pazar değerlendirmesi, duyusal değerlendirme, tüketici testleri, veri yorumlama, güvenlik ve yönetmelikler ele alınacaktır. Panel testleri ve istatistiksel yorumları; tat, koku, renk ve doku; tüketiciler tarafından yeni ürünün kabulünü analiz etmek için gerçekleştirilecektir. |
||||||||
|
İşletme Yönetimi |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu dersin içeriği; yönetim fonksiyonun önemi, yönetsel becerilerin geliştirilmesi, organize etme, organizasyon yapısı, liderlik motivasyon iletişim kurma becerileri konularından oluşmaktadır. |
||||||||
|
Çevre Koruma |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu dersin içeriği, çevre korumanın temel prensipleri, tarihçesi, çevreyi kirliliğine yol açan etkenler, hava kirliliği, Toprak kirliliği, su kirliliği, atıkların tanımlanması ve bertaraf edilmesi, çevresel etki değerlendirme ve çevreyi korumak amacıyla alınması gereken önlemler ve yasal düzenlemelerden oluşmaktadır. |
||||||||
3. YARIYIL |
||||||||
|
Et ve Et Ürünleri Teknolojisi |
1 |
2 |
2 |
4 |
|||
Bu derste; etin kimyasal kompozisyonu, kasın ve kas ile iliskili dokuların yapılanması, ölüm sertliği olusum mekanizması, kasın ete dönüsümünü etkileyen faktörler ve et kalitesine etkileri, et kalitesini belirleyen faktörler, etin soğutulması ve dondurulması, depolama koşulları, et ürünleri işleme teknikleri, kürlenmiş, kurutulmuş ürünler, fermente ve emülsiye ürünler, üretimlerde kullanılan katkılar, alet ve ekipmanlar, et ürünlerinde karşılaşılan problemler ve çözüm yöntemleri anlatılmaktadır. |
||||||||
|
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi |
1 |
2 |
2 |
4 |
|||
Bu ders kapsamında; sütün bileşimi, süt bileşenlerinin teknolojik açıdan önemi, sütün pıhtılaşma mekanizmaları, süte uygulanan çeşitli teknolojik işlemler, pastörize ve sterilize süt, yoğurt, peynir, tereyağı, süttozu, dondurma gibi süt mamullerinin teknolojileri ve sütçülük artıklarının değerlendirilmesi gibi konular anlatılmaktadır. Ayrıca, laboratuvarda süt mamullerinin kimyasal analizleri ve pilot tesiste üretim uygulamaları yaptırılmakta ve üretim hattındaki separatör, homojenizatör, ısı değiştirici ve benzeri makineler tanıtılmaktadır. |
||||||||
|
Meyve ve Sebze Ürünleri Üretim Teknolojisi |
1 |
2 |
2 |
4 |
|||
Bu derste; meyve ve sebzelerin bileşimi, meyve sebze ve ürünlerinin bozulma nedenleri, meyve ve sebzelerin soğukta depolanması ve depolama koşulları, meyve ve sebzelere uygulanan ön işlemler, meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza yöntemleri, konserve üretim teknolojisi ve konservelerde bozulmalar, salça üretim teknolojisi, salçanın kalite öğeleri, ketçap üretimi ve üretimde kullanılan maddeler ve nitelikleri, berrak ve bulanık meyve suyu üretim teknolojisi, reçel ve marmelat üretim teknolojisi, meyve sebzelerin kurutulması kurutma yöntemleri ve uygulanan işlemler, kurutulmuş ürünlerde meydana gelen bozulmalar ve depolama koşulları konuları işlenecektir. |
||||||||
|
Tahıl Teknolojisi |
2 |
0 |
2 |
3 |
|||
Bu derste; tahılların ekonomik ve beslenme açısından önemleri, tane yapıları kimyasal bileşenleri, tahılların depolanması ve kalite kriterleri ile kalitelerinin belirlenmesi, tahıl öğütme teknolojisinin temel prensipleri, buğday unu çeşitleri ve özellikleri, buğday kaynaklı önemli ürünlerin üretim teknolojileri ve besin değerleri, mısırın özellikleri ve mısır işleme teknolojisi, çeltiğin özellikleri ve çeltik işleme teknolojisi, prinç kalitesi ve işleme teknolojisi anlatılacaktır. |
||||||||
|
Gıda Katkı Maddeleri |
2 |
0 |
2 |
3 |
|||
Bu dersin içeriği; gıda katkı maddeleri ve yardımcı maddelerin tanım ve sınıflandırılması, bu konudaki yasal düzenlemeler, gıda ürünlerinde kullanılan gıda katkı maddeleri ve yardımcı maddeler ile bunların kullanım amaç ve miktarları konularını kapsamaktadır. |
||||||||
|
Gıda İşletmelerinde Maliyet Analizleri |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu dersin içeriği; gelir, kar ve zarar hesaplanması, maliyet kontrolü, bütçe hesaplama, satış, satın alma ve stok hesaplama konularını kapsamaktadır. |
||||||||
|
Araştırma Yöntemleri ve Teknikleri |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu ders; bilimsel bir araştırma sürecinde sorun belirleme, veri toplama, veri çözümleme, yorumlama ve raporlama aşamalarının öğrenilmesi, belli başlı bilimsel araştırma yöntemlerinin incelenmesi, makale ve proje yazımı, kaynak araştırması yapma, araştırma sonuçlarını değerlendirme, araştırma sonuçlarını rapor haline dönüştürme, sunuma hazırlık yapma ve sunumu yapma konularını kapsamaktadır. |
||||||||
|
Gıda Biyoteknolojisi |
1 |
2 |
2 |
4 |
|||
Bu derste; biyoteknolojinin tanımı, uygulama alanları, biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar ve gelişme şartları ile metabolizmaları, endüstriyel fermantasyon uygulama esasları, biyoteknolojik ürünlerin elde edilmesi ve saflaştırılması, gıda teknolojisi alanındaki önemli biyoteknolojik uygulamalar anlatılacaktır. |
||||||||
|
Su Ürünleri Teknolojisi |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu derste; su ürünlerinin çeşitleri ve besin değerleri, su ürünlerinin kurutma, tuzlama, füme ve konserve yöntemleri ve işleme teknolojileri, marinasyon teknikleri, su ürünlerinin depolanması, soğuyulması ve dondurulması konuları işlenmektedir. |
||||||||
4. YARIYIL |
||||||||
|
Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu ders; Türk Gıda Kodeksi, uluslararası gıda mevzuatları, kalite yönetim sistemleri ve HACCP uygulamaları, gıda standartları, gıda kalite öğeleri, gıda katkı maddeleri, gıdalarda temel analizler ve gıda güvenliğinin sağlanması ve devamlılığı konularını içermektedir. |
||||||||
|
Gıda Muhafaza Yöntemleri |
2 |
2 |
3 |
5 |
|||
Bu dersin içeriği; beslenme değerine göre gıda maddelerinin sınıflandırılması, gıda maddelerinin gruplandırması, yararlı ve zararlı mikroorganizmalar, besin kaynaklı zehirlenmeler, gıda muhafaza yöntemleri, ısıl işlem, soğutma, dondurma, kurutma, konsantre etme, ışınlama, gıda katkı maddeleri ilavesi ve ambalajlama teknikleri ile gıdaların korunması ve uzun süre saklanması için uygulanacak işlemleri kapsamaktadır. |
||||||||
|
Gıda Analizleri |
1 |
2 |
2 |
5 |
|||
Bu derste; gıda analizlerine giriş, gıda analizlerinin önemi ve yasal düzenlemeler, örnekleme ve örnek hazırlama, analitik verilerin değerlendirilmesi, ph tayini, titrasyon asitliği, nem ve toplam katı madde analizi, refraktometik yöntemler, kül tayini, yağ tayini, protein tayini, karbonhidrat analizi, renk sistemleri, genel değerlendirme, doğruluk ve hassaslık konuları işlenecektir. |
||||||||
|
Gıda Endüstrisi Makine ve Ekipmanları |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu dersin içeriği; gıda endüstrisinde kullanılan ayırıcılar, karıştırıcılar, filtreler, ısı değiştiriciler, homojenizatörler, kurutucular vb. ekipmanların özellikleri ve kullanım alanlarını kapsamaktadır. |
||||||||
|
Özel Gıdalar Teknolojisi |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu derste; şeker, tahin, bulgur, tarhana, bal, pekmez, pestil, çikolata, lokum, helva, yumuşak ve sert şekerlemeler, ketçap ve mayonez, şalgam suyu, çay, kahve vb. üretim teknolojileri anlatılmaktadır. |
||||||||
|
Bitkisel Yağ Teknolojisi |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu dersin içeriği; bitkisel yağların temel kimyasal yapısı, bitkisel yağ kaynakları, yağlar ve yağlı hammaddelerin depolanması, bitkisel yağ ekstraksiyonu ve rafinasyonu, margarin üretimi, bitkisel yağların temel kimyasal bileşimi, bitkisel yağ kaynakları ve depolaması, yağ ekstraksiyonu, zeytinyağı teknolojisi, margarin üretimi, yağların kalite kontrolü ve analizi konularından oluşmaktadır. |
||||||||
|
Geleneksel Gıdalar |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu dersin içeriği; geleneksel gıda ve diğer temel kavramlar, bazı geleneksel gıdaların oluşum süreçleri ve günümüze aksediş şekillerini, gıdanın gelenekselleşmesindeki yol, geleneksel gıdaların kültürlerdeki önemini kapsamaktadır. |
||||||||
|
Fonksiyonel Gıdalar |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||
Bu derste; fonksiyonel gıdaların tanımlanması ve sınıflandırılması, belli başlı fonksiyonel gıda ingrediyenleri: Antioksidanlar, fenolik bileşikler, peptitler, diyet lifi, probiyotikler ve prebiyotikler, omega 3 çoklu doymamış yağ asitleri, doğal ve zenginleştirilmiş fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıdaların üretim teknikleri, sağlık üzerine etkileri bakımından fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması, hedef tüketici grubu bakımından fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması, yasal düzenlemeler, tüketicilerin fonksiyonel gıdalara bakışı anlatılmaktadır. |
||||||||
MYO ORTAK SEÇMELİ DERSLERİ
2. YARIYIL |
||||||||||
Kod |
Ders Adı |
T |
U |
K |
AKTS |
|||||
1117B1005 |
Beden Dili |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||
Bu derste etkin iletişim, beden dili ve unsurları, anlatım becerileri, jestler ve mimiklerin kullanımı, iletişim şifrelerinin çözümü, konuşma ve dinleme becerilerinin geliştirilerek aktif iletişimci portföyünün oluşturulması konuları dersin kapsamını oluşturmaktadır. Öğrencilerin sözlü iletişim becerilerinin geliştirilmesi, iletişim unsur kavramlarının öğrenilerek uygulama kapsamında faaliyete geçirilmesi amaçlanmaktadır. |
||||||||||
2075B3001 |
Şehir ve Kültür |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||
Şehir ve kültür kavramlarını, şehir yaşamına ait kültürel öğeleri öğretmek; şehir ve kültür ilişkisi bağlamında İstanbul şehrini tarihi, mimarisi ile sanat ve edebiyat çerçevesinde tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu derste; şehir ve kültür;tanımlar ve kavramlar, geçmişten bugüne İstanbul’un tarihsel gelişimi, Osmanlı döneminde İstanbul,Cumhuriyet döneminde İstanbul,İstanbul’un nüfus ve demografik yapısı, göç olgusu ve İstanbul, kentsel dönüşüm ve İstanbul, İstanbul ve edebiyat, İstanbul’da manevi hayat ve kültürel mekanlar,İistanbul’un lezzet haritası,İstanbul kentsel altyapısı, İstanbul’un tarihi, kültürel ve turistik özellikleri konuları dersin kapsamını oluşturmaktadır. |
||||||||||
1117B1006 |
Gönüllülük Çalışmaları |
1 |
2 |
2 |
4 |
|||||
Bu dersi alan öğrencilerin Sivil Toplum ve Gönüllülük konusunda kavramsal yeterlilik kazandırmak ve bir STK profesyoneli veya gönüllüsü olarak daha verimli olabilmek için izleyecekleri stratejik bilgileri kazandırmayı amaçlamaktadır.Derste Dünya'da ve Türkiye'de gelişmekte olan Sivil toplum örgütlerinin çalışmaları, gönüllülük çalışmaları ve sivil toplum çalışmaları olmak üzere, günümüz dünyasında sivil toplum örgütlerin çalışma usul ve esaslarını, faaliyetlerini, tanıtım ve halkla ilişkiler bağlamında kendilerini topluma anlatabilmeleri ile ilgili stratejileri anlatılır. |
||||||||||
1110B1005 |
Bilişimde Güncel Konular |
1 |
2 |
2 |
4 |
|||||
Bilişim teknolojileri ve sistemlerindeki yeni gelişmelerin örnek olaylarla incelenmesi, organizasyonların bu sistemlerdeki değişime nasıl adapte olduklarının ve bu değişimlerin işletmelere ne tip faydalar sağladığının tartışılması amaçlanmaktadır. Derste işletmelerde kullanılan bilişim sistemleri, bilişim alanındaki yeni gelişmeler anlatılır. |
||||||||||
2075B1005 |
İş Sağlığı ve İş Güvenliği |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||
İş sağlığı ve güvenliği alanın öneminin kavratılması, İSG uygulamalarının öğrenilmesi, İSG ile ilgili kanunların anlaşılmasını sağlamak, İSG’ye ilişkin bilinç ve farkındalık yaratmayı amaçlar. Öğrenciler iş sağlığı ve güvenliğinin tarihi gelişimi, iş kazası ve meslek hastalıkları, iş güvenliği kavramı, iş güvenliği çalışmalarının iş gücü verimliliği açısından önemi, iş güvenliğinde temel unsurlar, tehlikelerin kaynakları, iş sağlığı kavramı, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, İş Kanunu ve İş ağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olurlar. |
||||||||||
11B1050 |
Fotoğrafçılık |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||
Bu ders; fotoğrafçılığın tarihçesinden başlayarak analog makinelerden günümüzde kullanılan dijital fotoğraf makinelerinin kullanımlarını, çekim tekniklerini, estetik bakış açısını ve doğru pozlamayı öğreterek, öğrencilerin fotoğraf sanatına profesyonel bakış açısıyla bakmalarını sağlamaktır. |
||||||||||
11B1051 |
Etkili İletişim Becerileri |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||
İletişimin ve etkili iletişimin tanımı, unsurları ve özellikleri, kullanılan dil, kendini tanıma, etkili dinleme ve geri bildirim, iletişimi engelleyen ve kolaylaştıran etkenler , ikna edici iletişim, duyguların iletişimde rolü ve kullanılması, etkili iletişim teknikleri, iletişimde çatışma ve önlenmesi, sözsüz iletişim becerileri, sosyal yaşamda davranış kuralları; görgü ve nezaket, iletişim uygulamaları ve iletişimin diğer disiplinlerle olan ilişkilerin benimsenmesini kapsamaktadır. |
||||||||||
11B1052 |
Dijital Okuryazarlığı |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||
Öğrencilerin dijital dönüşüm sürecinin sosyal ve kültürel etkilerinin farkında olmasını, dijital teknolojileri ve doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmasını amaçlamaktır. Öğrencilere akıllı cihazlar ve sosyal ağların temel prensipleri, topluluklar ve sosyal medya ile etkileşim, bilgiye ulaşma onu analiz etme, eleştirel düşünme gibi beceriler kazandırmayı amaçlar. Derste, dijital okuryazarlık kavramına ve dijital teknolojileri kullanırken insanların bilgiyi bulma, kullanma, özetleme, değerlendirme, yaratma ve iletişim kurma anlatılır. |
||||||||||
11B1053 |
İnsan Hakları |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||
İnsan hakları ile ilgili temel kavramlar, insan hakları, vatandaşlık ve demokrasi ile ilgili temel kavramlar bilgisi, insan haklarının tarihi gelişiminin anlaşılması, insan haklarının uluslar arası alana geçiş sürecinin anlaşılması, ulusal ve uluslar arası düzeyde insan haklarının nasıl korunduğunun anlaşılması, insan hakları ve vatandaşlık eğitiminin öneminin anlatılır.
|
||||||||||
11B2054 |
Medya Okuryazarlığı |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||
Bu derste bireyin medya karşısındaki konumuna ilişkin farkındalık kazanmalarını, çağdaş medya tüketicisinin sahip olması gereken medya okuryazarlığı yeterliliklerini kazanmalarını ve medya kültürüne eleştirel yaklaşma tutumları geliştirmelerini amaçlanır. Bu derste radyo, televizyon, video, sinema, gazete, dergi, İnternet gibi sözlü, yazılı ve yazılı olmayan, görsel tüm kitlesel iletişim kanallarında büyük çeşitlilik gösteren formatlarda yer alan mesajlara ulaşma, bunları çözümleme, değerlendirme çalışmaları yapılarak öğrencilerin bu mesajlara eleştirel olarak bakmaları, algılamaları, yorumlamaları sağlanır. |
||||||||||
11B2055 |
Nezaket ve Protokol Kuralları |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||
Bu derste sosyal hayatta ve iş ortamında protokolün yeri ve önemini kavratmak; iş dünyasında ve sosyal hayatlarında kullanacakları protokol bilgilerini kazandırmak; bu bilgileri uygun yer ve zamanda iletişim içinde bulunduğu kişi ve kurumlarla çalışırken davranış olarak sergileme ve uygulama becerisini geliştirmek amaçlanır. |
||||||||||
Dezavantajlı Gruplarla Yaşam |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||
Dezavantajlı gruplar hakkında bilgi sahibi olmak ve çalışma yaşamında insan onuruna yakışır koşullarda katılabilmeleri ve kendilerini gerçekleştirebilmeleri için çözüm yolları üretmek derste amaçlanır. Dezavantajlı grupları, bu grupların karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerileri anlatılır. |
||||||||||
11B2057 |
Sürdürülebilirlik ve Çevre Ekonomisi |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||
İktisadi faaliyetler sonucunda gerçekleşen çevre sorunlarını perspektifinde, sürdürülebilir bir çevre ve iktisadi büyüme için geliştirilen politika, araç, mevzuat ve düzenlemeleri değerlendirme yetkinliği kazandırmak amaçlanır. |
||||||||||
11B2058 |
Etkinlik Yönetimi |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||
Halkla ilişkiler bağlamında etkinlik yönetimini ele almak ve başarılı bir etkinlik düzenlemek gereken aşamaları detaylı olarak incelenir. Etkinlik yönetimi literatürdeki konuların yanısıra uygulama örnekleri ile desteklenerek ele alınır. |
||||||||||
3. YARIYIL |
|||||||||||||||
Ders Adı |
T |
U |
K |
AKTS |
|||||||||||
1110G2008 |
Bilgi ve İletişim Teknolojileri |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bilgi ve iletişim teknolojileri konularındaki temel bilgilerin verilmesi, öğrencilerin bilgisayar okur-yazarlığının artırılması, işletim sistemi, kelime işlemci, elektronik hesaplama tablosu, sunu hazırlama programlarının temel ve orta düzeyde kullanımının öğretilmesi, ağ ve internet teknolojileri hakkında temel seviye bilgiler anlatılır. Bu derste, öğrencilere günlük yaşamlarında ve mesleki kariyerlerinde yardımcı olacak temel bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir. Bu kapsamda temel teknolojiler, teknolojik eğilimler, bilgisayar donanımları, temel bilgisayar kullanımı (işletim sistemi, Word, Excel, PowerPoint) ve internet teknolojileri hakkında bilgi sunulmaktadır. |
|||||||||||||||
1110G2009 |
Bilişim Güvenliği |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste öğrencilerin öğretimlerini tamamlarken veya tamamladıktan sonra kişisel ve kurumsal hayatlarında kullandıkları aygıtların güvenliklerini sağlamak ve kişisel verilerinin başkalarını tarafından ele geçirilmesini engellemeyi öğretmeyi amaçlanır. Bilgisayarın tarihçesi, internetin tarihçesi, virüs çeşitleri, virüslerden korunma yöntemleri, virüslere yakalanma ihtimalini düşürmek için uygulanması gereken yöntemler, bilgisayar güvenliğini sağlama, kişisel veya kurumsal cihazlara yerleşen virüsler karşısında olması gereken tutum ve davranışlar anlatılır. Ağ güvenliğini sağlama, siber savaş ve siber suçlar konularına hakim olma, güncel siber olayların takibi anlatılır. |
|||||||||||||||
1117G2007 |
İçerik ve Söylem Analizi |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Derste haber söylemleri ile toplumsal etkilemenin nasıl yapıldığının görülmesi, içerik analiz çalışmalarının temel yapılarının öğrenilmesi amaçlanır. Haber ve söylem tanımları, kamu ve gündem oluşturma etkileri, haber inceleme ve bu bağlantıda sosyolojik, toplumsal yaklaşımların ölçümü anlatılır. |
|||||||||||||||
1111G2011 |
Afet Kültürü |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste afetlerin çeşitleri, afet yönetimi ve planlama, ülke gereksinimleri doğrultusunda afetlerin yol açabileceği olumsuz sonuç ve tehlikeler, çevre ve insan sağlığını koruma kuralları ile ilgili bilgi ve beceriler, çevre ve insan sağlığı koruma konusunda gereksinim duydukları bilgi, beceri, tutum ve davranışları en iyi şekilde öğretmek amaçlanır. Afet kavramı, afet çeşitleri, deprem ve alınacak önlemler, sel ve alınacak önlemler, heyelan ve alınacak önlemler, çığ ve alınacak önlemler, yangın ve alınacak önlemler, volkanizma ve alınacak önlemler, su kirliliği, hava kirliliği, toprak kirliliği anlatılır. |
|||||||||||||||
11G2050 |
Web Tasarımı |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste öğrencilere bir web sitesini tasarlayabilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmak amaçlanmaktadır. Ders kapsamında HTML, CSS, Javascript konular anlatılır ve örnek uygulamalar yapılır. |
|||||||||||||||
11G2051 |
Metin Yazarlığı |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Derste birinci ikinci tekil şahıs dilinin kullanımı dışında resmi bir dil, bilgi verici bir dil, haber verici bir dil, öyküleyici bir dil gibi pek çok anlatı becerilerini artırarak yazılı olarak kendini doğru şekilde ifade edebilmesini amaçlanır. Metnin yapısı, metnin işlevleri, iletişimsel amaca, hedef kitleye dayalı olarak metinliğin kodlanmasına etki eden unsurların öğrenimi, yazılı iletişim becerilerinin gelişimi anlatılır. |
|||||||||||||||
11G2052 |
Akıllı Sistemlerin Sektörlerde Kullanımı |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Derste akıllı sistemleri kullanabilmeleri için gerekli temel bilgi verilir. Öğrenciler yapay sinirsel ağlar, bulanık mantık ve diğer doğadan esinlenmiş algoritmaları kullanmayı öğrenilir. Uygulama örneklerini inceleyerek gerçek mühendislik uygulamaları konusunda deneyim kazandırılır.. Akıllı sistemlerin ve doğadan esinlenmiş algoritmaların tanıtımı, optimizasyoni modelleme ve kontrol , yapay sinirsel ağlara giriş, geriye yayılma öğrenme algoritması, bulanık küme teorisi, bulanık çıkartım metodu, bulanık kontrol, uyarlanabilir sinirsel- bulanık çıkartım kuralı, genetik algoritma, parçacık sürüsü optimizasyonu anlatılır. |
|||||||||||||||
11G2053 |
Aile İçi İletişim ve Eğitim |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste aile yapısı ve etkileşim örüntüleri, ailede etkili iletişim becerileri ve temel iletişim becerilerine ilişkin bilgi ve becerilerin edinilmesi amaçlanır. Aile yapısı ve etkileşim örüntüleri, ailede etkili iletişim becerileri, temel iletişim becerileri, ben-sen-biz dilleri, aile üyelerinin uygun olmayan iletişim dilleri, eşler arası iletişim, ebeveyn-çocuk iletişimi, aileye yönelik iletişim eğitimine ilişkin temel bilgi ve becerileri anlatılır. |
|||||||||||||||
11G2054 |
Diksiyon |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste anadilimiz Türkçenin topluluk önünde veya birebir iletişimde doğru, etkili ve düzgün kullanılabilmesi amaçlanır. Türkçenin yazı dilinin yanı sıra konuşma dilinin de kurallarının olduğunu öğretilmekte ve Türkçedeki yazı dili ve konuşma dili arasındaki farklılıklar anlatılır. Türkçenin söyleyiş özellikleri, vurgu, ton, ezgi, durak ve kavşakların kullanımınının nasıl olması gerektiği uygulamalarıyla anlatılır. |
|||||||||||||||
11G2055 |
İmaj Yönetimi |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste imajın nasıl yönetileceğiyle ilgili bilgileri aktarmak, bireylerin ve işletmelerin olumlu bir imaj yaratabilmek için hangi faktörlere ağırlık vermeleri gerektiği konusundaki bilgileri kazandırmak amaçlanır. Kişilerarası ilişkiler bağlamında kişisel imajı oluşturan öğeler, ilk izlenimin önemi, imaj yönetimi ve kişisel imaj yönetiminde sözsüz iletişimin önemine gündelik yaşamdan örneklerle kültürler ve kültürlerarası düzeyde ele alınır. |
|||||||||||||||
Dijital İçerik Üretimi |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||||||||
Bu derste dijital dönüşüm sürecinin sosyal ve kültürel etkilerinin farkındalığı, dijital teknolojileri ve doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşılması amaçlanır. Akıllı cihazlar ve sosyal ağların temel prensipleri, topluluklar ve sosyal medya ile etkileşim, bilgiye ulaşma onu analiz etme, eleştirel düşünme gibi beceriler kazandırmayı amaçlar.Derste, dijital okuryazarlık kavramına ve dijital teknolojileri kullanırken insanların bilgiyi bulma, kullanma, özetleme, değerlendirme, yaratma ve iletişim kurma anlatılır. |
|||||||||||||||
11G2057 |
Senaryo Yazımı |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste senaryo yazım tekniğinin ana noktalarını öğrenerek, yazım yeteneklerini ve yaratıcılık yönlerini geliştirme amaçlanmaktadır. Senaryo yazımıyla ilgili teorik bilgi edinme, pratik bilgi kazanma amaçlanır. |
|||||||||||||||
Gelir Yönetimi |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||||||||
Gelir yönetimi ve maliyet kontrolü ile ilgili temel bilgileri edindirmek amaçlanmaktadır. |
|||||||||||||||
11G2059 |
İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
İşletmelerin her departmanında gerekli olan yönetim tekniklerini ve uygulamalarını bilmek ve beceri kazandırmak amaçlanır. Bu ders kapsamında işletme yönetiminin tarihsel gelişimi ve işletmenin yönetimi ile ilgili tüm fonksiyonların ayrıntılı olarak incelenerek, bu fonksiyonların etkin olarak gerçekleştirilmesi için gerekli karar alma, liderlik, iletişim ve motivasyon gibi konular anlatılacaktır. |
|||||||||||||||
4. YARIYIL |
|||||||||||||||
Kod |
Ders Adı |
T |
U |
K |
AKTS |
||||||||||
1117B2007 |
Motivasyon ve Liderlik |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Derste liderlik ve motivasyon konularıyla ilgili temel kavramları tanımlamak ve gerek liderlik gerekse de motivasyon konuyla ilgili başlıca kuramları incelemeyi amaçlar. Liderliğin tanımı ve önemi, liderlik kuramları (liderlikte özellikler yaklaşımı, davranışsal yaklaşım, durumsallık yaklaşımı, modern yaklaşımlar), kamu yönetiminde liderlik, liderlikle ilişkili olan değişkenler, motivasyonun tanımı, önemi ve amaçları, motivasyonda özendirici araçlar, motivasyon teorileri (kapsam ve süreç teorileri, diğer teori ve yaklaşımlar), kamu kurumlarında motivasyon ve motivasyonla ilişkili olan değişkenler anlatılır. |
|||||||||||||||
1117B2006 |
Kriz ve Stres Yönetimi |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste iş hayatında karşılaşılan kriz kaynakları, kriz yönetimi ile beraber stresin insan hayatındaki yeri ve önemi, stresle başa çıkma yolları, stres yönetiminin sağlanması amaçlanır. Kriz kavramı ve işletmeler açısından kriz yaratan faktörler ve iş yaşamında karşılaşılan kriz ve stres kavramları, kriz döneminin yönetilmesi, kriz ortamında stres yönetimi, stres faktörleri, stresle başa çıkma yöntemleri anlatılır. |
|||||||||||||||
1113B2006 |
Örgütsel Davranış |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
İşitme engelli bireylerin kullandığı işaret dilini öğrenmek, öğretmek ve sosyal yaşam içerisinde gerektiğinde bu dili kullanma becerisi kazandırır. Türkçe çeviri dili, el ve beden şekilleri, ellerin beden durumu, mimiklerin fonksiyonu, TİD dizi işitme engelli bireyle iletişim kurma, işareti anlamlandırma özgün anlatım, duygu ve görüşler aktarma anlatılır. |
|||||||||||||||
İşaret Dili |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||||||||
Bu dersin amacı; işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken, el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dili öğrenme ve kullanmaktır.Türk işaret dilinin temel yapısı,özellikleri ve kısa tarihçesi,Türk işaret dili parmak alfabesi ve işaretler yoluyla öğrencilerin işitme engellilerle temel iletişim kurması anlatılır. |
|||||||||||||||
11B2054 |
Sanat Tarihi |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Dersin amacı, sanatın ve sanat tarihinin temel kavramlarını öğretmek, tarihsel süreç içinde Prehistorik dönemlerden başlayarak, kronolojik olarak dönemlere göre sanat eserlerini, eserlerin yapıldığı dönemlerin sosyal yapısını ve eserlerin özelliklerini ve sanat tarihi terminolojisini öğretmektir. |
|||||||||||||||
11B2055 |
Endüstri 4.0 Bileşenleri
|
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Günümüzde dördüncü endüstriyel devrim olarak da nitelendirilen dijital dönüşümün ilkelerini ve kavramsal çerçevesini anlatmak , Endüstri 4.0’ın temel yapı taşları hakkında bilgi vermek ve işletmelerin Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm yolundaki uygulamalarının tartışılmasını sağlayarak konu ile ilgili analiz becerilerini geliştirmek amaçlanır. |
|||||||||||||||
11B2056 |
Finansal Okuryazarlık |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste öğrencileri finansın temel kavramları hakkında bilgilendirmek ve finansla ilgili konularda farkındalık kazandırmayı amaçlar. Ayrıca, öğrencilere hem özel hem de çalışma hayatlarında harcama, tasarruf, finansman ve yatırım gibi konularda sağlıklı kararlar almaları için gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasını amaçlar. |
|||||||||||||||
Mitoloji |
2 |
0 |
2 |
4 |
|||||||||||
Bu derste bir disiplin olarak mitolojiye ilişkin kavramsal bakış açısı kazandırmak; mitolojinin doğuşu, anlamı ve uygarlık tarihine etkileri hakkında bilgilendirmek amaçlanır. Ders kapsamında, klasik Yunan mitolojisi, dünya kültürleri mitolojileri, Yunan ve Roma mitolojisinde tanrılar ve kahramanlar, mitolojik anlatımların sanat eserlerine yansıması konuları incelenecektir. |
|||||||||||||||
11B2058 |
Görsellerin Dili |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Farklı görsel mesaj formlarını anlama, yorumlama ve üretimini sağlayan temel görsel dili, kavramları ve görsel iletişim süreçlerini öğrencilere tanıtmayı amaçlar. |
|||||||||||||||
11B2059 |
Genel Hukuk |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste; hukukun temel kavramları, hukukun ne olduğu ve nasıl olması gerektiği konularında bilgi verilmesi amaçlanır. Hukukun amacı ve ideal hedefi olan adalet, hakkaniyet ve eşitliğin sağlanması, insan haklarına saygı, devletin bir hukuk devleti olması gibi kurallar, hukukun genel kavramları, hukuka genel bir bakış açısı altında bir sistem içinde anlatılır. |
|||||||||||||||
11B2060 |
Etkili Sunum Becerileri |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste , başarılı ve etkili sunum yapabilmeye yönelik gerekli teorik bilgi ve uygulama becerisini kazandırmayı amaçlar. Başarılı bir sunumun gerçekleştirilmesinde önem taşıyan unsurlar ele alınır. Genel sunum planının hazırlanması, dinleyicilerin analizi, sunumda sesi doğru ve etkili kullanabilme, beden dilinin etkin kullanımı, sunum korkusunun yenilmesine yönelik tedbirler anlatılır. Etkili bir sunumun gerçekleştirilmesindeki temel ilkeleri, etkin bir sunum için hazırlık/planlama, sunuş değerlendirme aşamasında gerekli bilgi, tutum ve becerileri anlatılır. |
|||||||||||||||
11B2061 |
Bağımlılıkla Mücadele |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste bağımlığı teorik bilgiler kapsamında öğrenmek ve rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleriyle bağımlılığı önlemek amaçlanır. Bağımlık, sınıflandırılması, bağımlılığın nedenleri, sonuçları, bağımlılığı önleme anlatılır. |
|||||||||||||||
11B2062 |
Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler |
2 |
0 |
2 |
4 |
||||||||||
Bu derste toplum sağlığının temeli olan bireysel sağlık kavramı ve toplum yapısı gibi temel konular anlatılır. Sağlıklı bir toplum yaratmak ve sürdürebilmek için bilinmesi gereken temel kavramlar, toplum ve sağlık konusunda yapılan çalışmalar ve temel faktörler anlatılıır. |
Bu içerik 16/09/2024 tarihinde güncellenmiştir.
İstanbul Esenyurt Üniversitesi'ni yakından takip etmek, yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olmak için abone olun.