Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı - Ders İçeriği

1. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075G1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

2

2

Bu derste Atatürk'ün eserleri incelenmek suretiyle Cumhuriyetin temel nitelikleri, elde edilen kazanımları anlatılarak Atatürk ilkelerinin değerini kavratmaktır. Ayrıca Türk devriminin tamamlanması evresinde yaşanan siyasi gelişmeleri ve yeni devletin kuruluş sürecinin öğretilmesi amaçlanır.

2075G1002

Türk Dili I

2

0

2

2

Bu derste Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri ve tarihi, gelişiminin belirlenmesi, Türk dilinin yapı özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede; Dilin tanımını, dil, duygu, düşünce bağlantısını, dilin toplumsal değeri anlatılır.

2075G1005

Yabancı Dil I

2

0

2

2

Kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirme

1120G1001        

Fotoğrafçılık

1

2

2

5

Bu ders; fotoğrafçılığın tarihçesinden başlayarak analog makinelerden günümüzde kullanılan dijital fotoğraf makinelerinin kullanımlarını, çekim tekniklerini, estetik bakış açısını ve doğru pozlamayı öğreterek, öğrencilerin fotoğraf sanatına profesyonel bakış açısıyla bakmalarını sağlamaktır.

1120G1002        

Medya Okuryazarlığı

2

0

2

4

Bireyin medya karşısındaki konumuna ilişkin farkındalık kazanmalarını, çağdaş medya tüketicisinin sahip olması gereken medya okuryazarlığı yeterliliklerini kazanmalarını ve medya kültürüne eleştirel yaklaşma tutumları geliştirmelerini amaçlamaktadır.

1120G1010        

Televizyonda Yapım Yönetim I

1

2

2

5

Bir düşüncenin projeye dönüştürülme aşamalarında maddi, yasal ve fiziki koşul ve olanaklar çerçevesinde bilimsel ve rasyonel düşünme,  yazılı ve görsel kaynak araştırmaları, uzman kişilerle görüşme ve röportajlar, mekân araştırmaları, çalışma programı ve bütçe planı hazırlama konularında yöntem gösterir ve motive eder. .  Bu süreç içinde kolektif çalışmanın önemi ve gerekliliği vurgulanır.

1120G1008        

Radyo ve Televizyon Yayıncılığı

3

0

3

5

Radyo ve Televizyonla ilgili teorik bilgileri tamamen kavrayarak uygulamaya geçirmesini sağlamak dersin temel amacıdır.

1120G1005        

 

Medyada Metin Yazarlığı

1

2

2

5

Medyada metin yazımı anlatılmak istenen mesajın en doğru şekilde hedef kitle ulaşmasını amaç edinir. Eğlence programlarına içerik yazılmasından, basın bülteni yazılmasına kadar çok farklı şekillerde karşımıza çıkan metin yazımı, medya üzerinden sağlanan iletişimin belkemiğini oluşturmaktadır. Ders içerisinde mecralara göre reklam metni yazımı, halkla ilişkilerde medya ilişkileri ve metin yazımı temel bilgiler olarak sunulacaktır. Medyanın her branşında 'Metin Yazarlığı ve Editörlük’ bilgi ve becerisini artırmaya yönelik çalışmalar yapılması amaçlanmaktadır.

 

2. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075B1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

2

0

2

2

Atatürk İlkeleri ve inkılap tarihine ilişkin temel kavramlar, Islahat/İnkılap/İhtilal, Kuvvayi Milliye, Cumhuriyet/Demokrasi, İdeoloji kavramları, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi ve Türk Devleti'nin kuruluş sürecindeki önemli noktalar, Türk İnkılabı öncesi Osmanlı Devletindeki gelişmeler hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

2075B1002

Türk Dili II

2

0

2

2

Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini, tarihi gelişimini ve ses özellikleri, Yazılı ve sözlü anlatımın özelliklerini ve dili etkili kullanma, "İletişim" kavramını ve bu kavramın aracı olan metin oluşturma, Metni, metin yapan ölçütlerin neler olduğu ve bu ölçütleri metin oluştururken kullanma, Kompozisyon yazma kuralları, kompozisyon planı, paragraf ve temel ileti gibi unsurlar, Cümle çevirilerini ve yapılarını ve paragraf çeşitleri, paragraf uygulaması, Yazım, noktalama işaretleri öğrenirler.

2075B1006

Yabancı Dil II

2

0

2

2

Dilbilgisi ve kelime öğretimi, temel okuma ve yazma dersleri ve dinleme ve konuşma çalışmaları, temel dilbilgisi yapılarının biçim ve kullanımlarını öğrenmeleri ve bu yapıları doğru kullanmaları, A2 düzeyinin gerektirdiği temel kelime bilgisini edinmeleri, dilbilgisi derslerinde öğrendikleri yapıları düzeylerine uygun okuma parçalarında tanımaları ve bunlarla ilgili gerek sözlü ve gerekse de yazılı olarak kendilerini ifade etmeleri, A2 düzeyine uygun dinleme parçalarını anlamaları ve bunlarla ilgili yapılan sözlü çalışmalara katılmalarını ve kendilerini sözlü olarak doğru ve rahat ifade edilmesi anlatılmaktadır.

2075B1010         

Girişimcilik ve Kariyer Planlama

2

0

2

4

Öğrencilerin, kendi yeteneklerini keşfetmesini ve iş dünyasının beklentilerini doğru anlamasını sağlayarak; bilgi ve becerilerini, ilgili sektörlerin gereklilikleri ile paralellik arz edecek şekilde geliştirmelerine yardımcı olmak. Kendi işini kurma amacında olanlara girişimci özelliklerini geliştirmeleri ve finansal destek konularında yol gösterici olmak.

1120B1007         

Kurgu I

1

2

2

4

Kurgunun temel prensiplerini aktarmanın yanı sıra Adobe Premiere Pro kurgu programı üzerinde pratikler yaparak; öğrencilerin ileri seviyede kurgu yapma becerisi kazanmaları hedeflenmektedir.

1120B1006         

Televizyonda Yapım Yönetim II

1

2

2

4

Bir programı üretme süreci, program uygulama, yapım ve yönetimini kapsamaktadır.

1120B1004         

Medya Haberciliği

1

2

2

4

 

Dersin temel amacı, TV haberciliğinin temellerinde yatan teorik ve pratik kökleri, uygulamaları öğrencilere kazandırmaktır. Bu amaçla, bu ders TV haberciliğinin doğru, etik ve genel medya ilkelerine uygun olarak nasıl yapılması gerektiğini öğretir. Yapılan uygulamalarla öğrencilerin haberciliğin temel yapım süreçlerine de hâkim olmalarını amaçlar.

 

1120B1005         

Medya ve Toplum

2

0

2

4

 

Bu derste iletişim, medya ve toplum ilişkisinin kavranması ve iletişim sosyolojisi ve medyanın temel kavramlarının öğrenilmesi amaçlanmaktadır.

 

1120B1003         

Senaryo

1

2

2

4

 

Ders kapsamında öğrenciler senaryo yazım teknikleri ilke, yöntem, strateji ve tekniklerini tanımlar.

 

                         

 

 

3. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1120G2001        

Kısa Film

1

2

2

5

Bu ders; bir filmin izlenebilir bir kopya alıncaya kadar olan süreçlerini öğrencilere aktarmayı amaçlar.

1120G2008        

Kurgu II

1

2

2

5

Kurgunun temel prensiplerini aktarmanın yanı sıra Adobe Premiere Pro kurgu programı üzerinde pratikler yaparak; öğrencilerin ileri seviyede kurgu yapma becerisi kazanmaları hedeflenmektedir.

1120G2003        

Radyo Televizyon Uygulamaları I

1

2

2

5

Bir programı üretme süreci, program uygulama, yapım ve yönetimini kapsamaktadır.

1120G2009        

Dijital Yayıncılık

1

2

2

3

Yöneticilik ve karar verme, yönetim bilgi sistemleri, yöneticilik ve planlama, stratejik planlama süreci, planlama çeşitleri, organizasyon yapısı ve işleyişi, örgüt şemaları, organizasyonlarda çatışmalar ve çatışmaların yapıcı bir biçimde yönetimi, organizasyonları değişime zorlayan nedenler, değişime direnç ve değişimin yönetimi konularında öğrencileri bilgilendirmek. Dijital yayın bağlamında bilgi kapasitesini geliştirme.

1120G2010        

Medya Felsefesi

2

0

2

4

Bu dersin amacı medya içeriklerinde felsefe ve sosyal psikoloji verilerinin analizi; medya ve felsefe arasındaki iletişim ve medyanın bireyler üzerindeki felsefik yansımalarının tartışılmasıdır.

1120G2006        

Sosyal Medya

1

2

2

4

Sosyal medya kavramına bir giriş sağlamak, Sosyal medya kullanımının hayatın farklı alanlarını nasıl değiştirdiğini tartışmak, Farklı iş alanlarında sosyal medyanın nasıl başarılı bir şekilde kullanılabileceğini tartışmaktır.

1120G2007        

Medya ve Reklam

1

2

2

4

Ders, Reklamcılık ve teorisini, Reklamcılığın önemini anlatmayı amaçlar.

 

4. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1120B2001         

Video Uygulamaları

1

2

2

5

Bu derste; film dili üzerinde seyirci-karakter etkileşiminin kurgu yoluyla nasıl yapılacağı amaçlanır.

1120B2008         

Film Çözümlemeleri

3

0

3

4

20.yüzyıl boyunca geliştirilmiş film kuramı, eleştirisi ve analizlerini anlamak iletişim bilimlerinde başlı başına bir çalışma alanıdır. İlk halka açık gösterimden başlayarak sinema estetik, ekonomik ve toplumsal tartışmaların merkezine yerleştirmiştir. Öğrenciler anlatı kuramları ve filmsel anlam yaratımı hakkında bilgi sahibi olacak ve film çözümlemesi, eleştirisi için temel bilgi düzeyine sahip olacaklardır.

1120B2003         

Radyo Televizyon Uygulamaları II

1

2

2

5

Bir programı üretme süreci, program uygulama, yapım ve yönetimini kapsamaktadır.

1120B2009         

Belgesel Film

3

0

3

4

Öğrencilerin, belgesel sinemanın tanımı, tarihçesi, biçimsel yapısını, belgesel sinema için önemli kavramları açıklayabilmelerini ve bir uygulama ile belgesel yapım sürecini yaşamalarını sağlamak.

1120B2005         

Televizyon Analizi ve Eleştirisi

1

2

2

4

Televizyonda izlenen programların analizinin ve eleştirel okumasının öğrencilere aktarılması amaçlanır.

1120B2006         

Tanıtım Yöntemleri ve Reklamcılık

1

2

2

4

Reklamcılığa ait temel kavramları tanımlamaktır.

1120B2007         

Diksiyon

1

2

2

4

Konuşma dili olarak Türkiye Türkçesinin ses özelliklerini, vurgu sistemini, tonlama düzenini temel bilgi olarak edindirmek ve toplum karşısında Türkçeyi doğru ve güzel kullanabilme becerisi kazandırmak.

Bu içerik 16/09/2024 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

İstanbul Esenyurt Üniversitesi'ni yakından takip etmek, yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olmak için abone olun.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi BİZE ULAŞIN