Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı - Ders İçeriği

I.YARIYIL

1011G1001 Tıbbi Terminoloji (2-0-2) AKTS 3

Bu derste Tıbbi Terminolojiye Giriş; İnsanın Yapısına İlişkin Temel Tanım ve Terimler, Tıbbi Terimleri okuma kuralları, Kaynaştırma harfleri, Tıbbi terimleri meydana getiren öğeler; ön ek,son ek, kök yapıları, kaynaştırma harfleri, Tıbbi Kısaltmalar, Kan ve Kan Yapıcı Organlar, Lenf ve İmmün Sisteme İlişkin Terimler, Kardiyovasküler Sisteme İlişkin Terimler, Solunum Sistemine İlişkin Terimler, Sindirim sistemine İlişkin Terimler,  Üriner Sisteme İlişkin Terimler, Genital Sisteme İlişkin Terimler, Duyu organlarına İlişkin Terimler, Sinir Sistemi ve Psikiyatrik Hastalıklar, İç Salgı ve Metabolizma Bozuklukları ve Hareket Sistemine ilişkin terimleri kapsamaktadır.

 

1011G1002 Anatomi      (2, 0, 2) AKTS 4

Bu derste; anatomide genel kavramları, genel ve özel anatomi terimleri ve anatomik pozisyonlar hakkında temel bilgiye sahip olunacaktır. Bu bağlamda bu ders; Lökomotor Sistem Anatomisi, Dolaşım Sistemi Anatomisi, Sindirim Sistemi Anatomisi, Solunum Sistemi Anatomisi, Üreme Sistemi Anatomisi, Boşaltım Sistemi Anatomisi, Endokrin Sistemi Anatomisi, Merkezi Sinir Sistemi Anatomisi, Periferik Sinir Sistemi Anatomisi, Duyu Organları Anatomisi konularını içermektedir. 

 

1014G1002 Radyasyon Fiziği    (2-0-2) AKTS 5

Bu ders; Radyasyon fiziğine giriş, Madde ve yapısı, Bohr atom modelinden başlayarak tüm modelleri içeren Atom Teorisi ve tarihsel gelişimi, Radyasyon Kavramı ve Kullanım Alanları, İyonize ve iyonize olmayan radyasyonlar, Parçacık Tipi Radyasyonlar, Elektromanyetik Radyasyonlar, X-ışınlarının Elde Edilmesi, X-ışınlarının Türleri ve Özellikleri, Radyoaktivite, radyoaktif parçalanma türleri, yarı-ömür hesaplamaları, Radyasyonun madde üzerindeki (özellikle canlı organizma üzerindeki) etkisi, Yüklü Parçacıkların Madde ile Etkileşimi, Radyasyon Birimleri, Radyoaktivite Hesaplamaları, Radyasyon Ölçümü ve Dozimetreler; maruz kalınan riskleri içermektedir.

 

1011G1003 Fizyoloji (2-0-2) AKTS 4

Bu ders fizyolojiye giriş ve homeostaz, hücreler ve dokular, uyarılabilir dokular ve hareket sistem fizyolojisi, kan ve immün sistem fizyolojisi, dolaşım sistemi fizyolojisi, solunum sistemi fizyolojisi, sinir sistemi fizyolojisi, boşaltım sistemi fizyolojisi, sindirim sistemi fizyolojisi, endokrin sistem fizyolojisi, üreme sistemi fizyolojisi ve duyu fizyolojisi konularını kapsamaktadır.

 

1014G1001 Tıbbi Görüntüleme-I   (2-2-3) AKTS 7
Radyoaktivite, Elektromanyetik Radyasyon, X-ışını oluşumu ve özellikleri, Konvansiyonel ve Dijital Radyografi, Radyografik Görüntüleme Teknikleri, Banyolama Teknikleri, Radyografik inceleme için hazırlıklar, Kafa radyografileri, Yüz radyografileri, Vertebra radyo grafileri, Gövde radyografileri, Üst ekstremite radyografileri, Alt ekstremite radyografileri, Akciğer, kalp radyografileri Radyografik inceleme için hazırlıklar, Kafa radyografileri, Yüz radyografileri, Vertebra radyografileri, Gövde radyografileri, Üst ekstremite radyografileri, Alt ekstremite radyografileri, Akciğer, kalp radyografileri

 

2075G1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I (2-0-2) AKTS 2

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yapılan ıslahatların başarısızlığının nedenleri ile bunların Atatürk dönemindeki inkılâplara etkisi örneklerle açıklanmalıdır. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde devleti kurtarma adına ortaya atılan ideolojilerden Türkçülük, İslamcılık, Osmanlıcılık, Garpçılık (Batıcılık), Sosyalizm gibi akımlar tanıtılmalı, Kurtuluş Savaşı’nın; Mustafa Kemal tarafından işgalleri bitirmek, ulusal-halk egemenliğine dayalı bir devlet kurma süreci olarak yönetildiği işlenmelidir.

 

2075G1002 Türk Dili-I (2-0-2) AKTS 2

Dilin tanımı, önemi ve özellikleri; Dillerin doğuşu; yeryüzündeki diller ve sınıflandırılması; Dil-düşünce-kültür ilişkisi; Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri; Türk dilinin tarihî dönemleri, günümüzdeki yayılma alanları; Türkçedeki seslerin özellikleri, sınıflandırılması ve çeşitli ses olayları; Türkçedeki kök ve eklerin işlevleri; Yazım kuralları, noktalama işaretleri ve uygulanmaları ile ilgili çalışmalar oluşturur.
 

2075G1003 Yabancı Dil-I (3-0-3) AKTS 3

Dersin içeriğine uygun olarak yapılan dilbilgisi ve kelime öğretimi, temel okuma ve yazma dersleri ve dinleme ve konuşma çalışmaları sonucunda öğrencilerin a) temel dilbilgisi yapılarının biçim ve kullanımlarını öğrenmeleri ve bu yapıları doğru kullanmaları b) A1 düzeyinin gerektirdiği temel kelime bilgisini edinmeleri c) dilbilgisi derslerinde öğrendikleri yapıları düzeylerine uygun okuma parçalarında tanımaları ve bunlarla ilgili gerek sözlü ve gerekse de yazılı olarak kendilerini ifade etmeleri d) yine A1 düzeyine uygun dinleme parçalarını anlamaları ve bunlarla ilgili yapılan sözlü çalışmalara katılmalarını ve kendilerini sözlü olarak doğru ve rahat ifade etmeleri amaçlanmaktadır.

 

II.YARIYIL

2075B1004 Kariyer Planlama (1-0-1) AKTS 2

Kariyer merkezi faaliyetlerinin tanınması, kendini tanıma ve bireysel kariyer planlama aşamaları, özgeçmiş hazırlama, iş görüşmesi, farklı kariyer alternatifleri, iletişim ve istihdam edilebilirlik gibi konular yer almaktadır.

 

2075B1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II (2-0-2) AKTS 2

Kurtuluş Savaşı’nın başarılmasından sonra, Osmanlı kurumlarının tasfiye edilerek; halk egemenliğine dayanan, ekonomik açıdan gelişmiş, bağımsız, laik bir devlet yapısının kurulduğu; eğitimden hukuka, yurttaş-devlet ilişkilerinden kültürel alana kadar her alandaki değişikliğin bu amacı gerçekleştirmeye dönük olduğu vurgulanır. Dış dünya ile ilişkilerin barış, karşılıklı saygı ve eşitlik temelinde yürütüldüğü, Türkiye’nin, özellikle siyasal ve ekonomik alanda bağımsızlığını gerçekleştirmiş bir ülke olarak uluslar arası alanda kendini var etme siyaseti izlediği kavratılır. Atatürk ilke ve devrimlerine yönelik tehditler hakkında doğru bilgiler verilerek ve Türk gençliğinin Atatürkçü Düşünce Sistemi’ni, milli, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temel esaslarını, kuruluş felsefesini benimsemeleri, davranışa dönüştürmeleri ve bir yaşam biçimi haline getirmeleri yolunda yapılması gereken bilgiler verilir.

 

2075B1002 Türk Dili-II (2-0-2) AKTS 2

Dilin tanımı, önemi ve özellikleri; Dillerin doğuşu; yeryüzündeki diller ve sınıflandırılması; Dil-düşünce-kültür ilişkisi; Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri; Türk dilinin tarihî dönemleri, günümüzdeki yayılma alanları; Türkçedeki seslerin özellikleri, sınıflandırılması ve çeşitli ses olayları; Türkçedeki kök ve eklerin işlevleri; Yazım kuralları, noktalama işaretleri ve uygulanmaları ile ilgili çalışmalar oluşturur.

 

2075B1005 İş Sağlığı ve Güvenliği (2-0-2) AKTS 4

Risk, tehlike, birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramları, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskler; işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve işyerindeki uygulamalar konularını içerir.

 

1012B1030 Radyasyon Güvenliği ve Radyasyondan Korunma (2-0-2) AKTS 4

Bu ders, Radyoloji Bölümlerinin Tasarım Özellikleri, İyonize Radyasyon Kullanılan Odaların Tasarım Özellikleri, Radyasyon Nedir?, Radyasyon Dozu Ve Birimleri, İyonize Radyasyona İnsan vücuduna etkileri, Radyasyonun Erken Dönem Etkileri, Radyasyonun Geç Dönem Etkileri, Radyasyondan Korunmada Temel İlkeler, Çalışanın Kendisini Radyasyondan Koruması, Hasta ve Hasta Yakınını Radyasyondan Koruma, Hastane Personelinin Radyasyondan Korunması, Çevrenin Radyasyondan Korunması, TAEK Radyasyon Güvenliği Mevzuatı Radyasyon Güvenliği Komitelerini Yapısı, Radyasyon Güvenliği İle İlgili Diğer Yasal Mevzuat, Acil Durum Planlarının Yapılması, Acil Durum Planlarının Uygulanmasını içermektedir.

 

1014B1003 Tıbbi Görüntüleme-II (2-2-3)  AKTS 5
Floroskopik görüntüleme, floroskopik incelemede kontrast maddeler, sindirim sistemi floroskopik görüntüleme, biliyer sistem floroskopik görüntüleme, ürogenital sistem floroskopik görüntüleme, mamografi cihazları, mamografik inceleme, anjiyografi cihazları, koroner anjiyografi, serebral anjiyografi, stend uygulamalarında anjiyografi, abdominal uygulamalarda anjiyografi

 

1014B1030 Radyolojik ve Kesitsel Anatomi (2-0-2) AKTS 4

Temel anatomi kavramlarını açıklayabilecektir. Radyolojik anatomi kavramlarını ve insan vücudunu oluşturan sistemler özetlenir. Radyolojik anatominin bölümlerini ve yaklaşımlarını ifader. Kesitsel radyolojik anatomi yapısını tanıtılır. Konvansiyonel ve dijital radyografiler üzerinde anatomik yapılar tanıtılır. Bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinde beyin, boyun, toraks, batın, dolaşım sistemi, üst ve alt ekstremite anatomik yapıları tanıtılır. Manyetik rezonans görüntüleri üzerinde beyin, boyun, toraks, batın, dolaşım sistemi, üst ve alt ekstremite anatomik yapıları tanıtılır.

 

1014B1031 Radyolojik Terminoloji (2-0-2) AKTS 4

Hareket, sindirim, solunum, vasküler, kas iskelet, üriner, genital sitemler ile nöroradyoloji, MR ve BT’de kulanılan radyolojik terimleri içerir.

 

ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS

10B1003 Sağlık Turizmi (2-0-2) AKTS 4

Bu dersin temel amacı turizm türlerinden birisi olan ve son dönemde popülerliği günden güne artan sağlık turizmi hakkında bilgi vermektir. Bu dersin kapsamını; turizm ve turist kavramı, sağlık turizmi ve turistin sağlığı kavramı, turizm türleri, spa-wellness turizmi, termal turizm, diaspora sağlık turizmi, sağlık turizminde kalite ve akreditasyon, sağlık turizmi standartları oluşturmaktadır.

 

10B1004 Sağlık Çalışanı ve Hasta Psikolojisi (2-0-2) AKTS 4

Dersin içeriğinde; Hastalık ve sağlığın tanımları ile derse başlanarak, iletişimin tanımı, iletişim kanalları, iletişim öğeleri, empati kurma, sempatik iletişim, sen dili, ben dili, zaman yönetimi, hastalığa verilen tepkiler, hastalığa uyum süreci, kronik hastalığı olan hastaların davranış çeşitleri ve nedenleri, öfke ve öfkeyle başa çıkma, zor hasta ile başa çıkma yöntemleri, kronik hastalığı olan hastanın psikolojisi konularını kapsamaktadır.

 

10B1001 İlk Yardım (2-0-2) AKTS 4

Bu ders; İlk yardımın temel uygulamaları, Birinci ve ikinci değerlendirme, Yetişkinlerde temel yaşam desteği, Çocuklarda ve bebeklerde temel yaşam desteği, Solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım, Dış ve iç kanamalar, Yara ve yara çeşitleri, Bölgesel yaralanmalarda, baş ve omurga kırıklarında ilk yardım, Üst ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, Kalça ve alt ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım, Zehirlenmeler, sıcak çarpması, yanık ve donmalar yabancı cisim kaçmalarında ilk yardım, Sedye oluşturarak hasta veya yaralıları taşıma, Acil taşıma teknikleri ve Kısa mesafede hızlı taşıma teknikleri konularını içermektedir.

 

10B1002 Bilimsel Araştırma Yöntemleri (2-0-2) AKTS 4

Bu ders, bilgi, bilgi türleri ve bilimsel bilgi, Bilimsel Yöntem, Araştırma ve Araştırma modelleri, Araştırma süreci ve aşamaları, Evren Örneklem, Veri ve Veri Türleri, Veri Çözümleme Yöntemleri, Rapor yazma tekniklerini kapsamaktadır.

 

 

III.YARIYIL

1014G2108 Yerinde Uygulama-I (0-8-4) AKTS 4

Meslek ile ilgili bir sağlık kurumunda 14 iş günü, pratik becerinin kazanılması ve öğrenilen teorik bilgilerin uygulama ile pekiştirilmesidir.

 

1014G2109 Temel Klinik Uygulama (0-20-10) AKTS 8

Meslek ile ilgili bir sağlık kurumunda 15 iş günü, pratik becerinin kazanılması ve öğrenilen teorik bilgilerin uygulama ile pekiştirilmesidir.

 

1014G2004 Tıbbi Görüntüleme-III (2-2-3) AKTS 6
Bilgisayarlı Tomografi cihazı çalışma prensibi, Tüm jenerasyon cihazlar, Hasta hazırlığı, Tüm vücut çekim teknikleri; Baş ve boyun BT görüntüleme, Vertebra BT görüntüleme, Toraks ve abdomen BT görüntüleme, Ekstremite BT görüntüleme, İleri bilgisayarlı tomografi yöntemleri İleri bilgisayarlı tomografi yöntemleri, Manyetik rezonans cihazı I, Manyetik rezonans cihazı-II, Kranial manyetik rezonans görüntüleme, Boyun manyetik rezonans görüntüleme, Toraks manyetik rezonans görüntüleme, Üst abdomen manyetik rezonans görüntüleme, Alt abdomen manyetik rezonans görüntüleme, Vertebra manyetik rezonans görüntüleme, Üst ekstremite manyetik rezonans görüntüleme, Alt ekstremite manyetik rezonans görüntüleme, MR anjio görüntüleme, İleri manyetik rezonans görüntüleme.

 

1014G2032 Radyasyon Biyolojisi (2-0-2) AKTS 4

Radyobiyolojinin tanımı, amacı ve önemi. Radyoaktivite, radyasyon çeşitleri ve özellikleri, Fotoelektrik, Compton, Çift oluşumu. Serbest radikaller, doz birimleri, aralıkları, biyolojik dağılımı, yarı ömür. Radyasyonun molekül, organel, hücre, organ, organizma düzeylerine etkisi. Hücre siklusundaki değişik safhaların radyasyon duyarlılıkları. Radyasyonun organizmaya olan akut etkisi. Radyasyonun genetik değişiklik etkisi, embriyo ve fetus gelişimine etkisi, karsinojenik etkisi,  katarakt oluşumu etkisi, aplastik anemi etkisi ve ömür kısalığı etkisi.

 

1014G2033 Kontrast Maddeler Ve Uygulama Yöntemleri (2-0-2) AKTS 4

Öğrencinin hasta bireyin bakımında yer alan temel becerilerini kazanmasını amaçlar. Enjeksiyon yolu ile ilaç uygulamaları (ID,SC,IV,IM). Lokal topikal ilaç uygulamaları. Parenteral ilaç uygulamaya ilişkin ortaya çıkabilecek problemler.  Kontrast madde bilgisi. Kontrast madde etkileşimleri. Farklı içerikli kontrast maddeler

 

1017G2033 Hastane Otomasyonu (2,0,2) AKTS 4

Bu dersin kapsamını; sınıflandırma ve kodlama kavramları kodlanan verilerin kullanım amaçları ICD tarihi gelişimi ICD genel tanıtımı kodlama açısından dokümantasyonun önemi kodlama kuralları kodlama örnekleri Türkiye’ de ICD uygulamaları tıbbi kayıtlardan ICD kullanarak kodlama yapma ve ICD temel yapısını açıklama hastalıkların ve sağlıkla ilgili sorunların uluslararası istatistiksel sınıflamasının yapılması hastalıkları çeşitli eksenlerde göre sınıflama yapma oluşturmaktadır.

 

ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS

10G2005 Mesleki İngilizce (2-0-2) AKTS 4

Introduction (Giriş), Hastayla tanışma ve iletişime geçmede kullanılan İngilizce cümle kalıpları, İngilizcede cümle yapısı, Genel gramer konuları I (Tenses), Genel gramer konuları II (Tenses), İngilizce hastane bölümleri ve çalışanları, İngilizce vücut bölümleri, İngilizce Vücut sistemleri I, İngilizce Vücut sistemleri II, İngilizce Vücut sistemleri III, Tıbbi İngilizce makale ve güncel yazıların irdelenmesi I, Tıbbi İngilizce makale ve güncel yazıların irdelenmesi II, Tıbbi İngilizce makale ve güncel yazıların irdelenmesi III, Tıbbi İngilizce makale ve güncel yazıların irdelenmesi IV bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

10G2006 Çocuk Gelişimi (2-0-2) AKTS 4

Gelişimin tanımı, gelişim ile ilgili temel kavramlar, gelişimin temel ilkeleri, gelişim evreleri, gelişimi etkileyen faktörler, çocuk gelişimine bakış açıları. Gelişim alanlarının detaylandırılması ve desteklenmesi hususunda bilgilendirmeler: Fiziksel gelişim kavramları ve fiziksel gelişimin desteklenmesi, psikomotor gelişim dönemleri. Bilişsel gelişim: Bilişsel gelişimin temel kavramları ve desteklenmesi. Jean Piaget bilişsel gelişim kuramı, Bruner’in Bilişsel gelişim kuramı, Vygotsky’nin bilişsel gelişim kuramına genel bakış. Dil gelişimi: Dil gelişimi ile ilgili temel kavramlar, dilin bileşenleri, dil gelişim kuramları, dil gelişim dönemleri.  Dil gelişiminin desteklenmesi. Sosyal- duygusal gelişim: Sosyal ve duygusal gelişim ile ilgili temel kavramlar ve sosyal-duydusal gelişimin desteklenmesi.  Erikson’un Psiko-sosyal gelişim kuramı, Freud yapısal kişilik kuramı (id, ego, süperego), Bowlyb bağlanma kuramlarına genel bakış.

10G2007 Akılcı İlaç Kullanımı (2-0-2) AKTS 4

Ders kapsamında ilaç kavramı ve tarihçesi, akılcı ilaç kullanımının tanımı, akılcı ilaç kullanımı ile ilgili temel bilgiler, akılcı ilaç kullanımında sağlık çalışanlarının rolü, akılcı ilaç kullanımında toplumun rolü, reçete ve elektronik reçete ile alınan ilaçlar, reçetesiz ilaçların kullanımı ve dikkat edilmesi gereken hususlar, çoklu ilaç kullanımı, yetişkinlerde ilaç kullanımı, çocuklarda ilaç kullanımı, gebe ve emzirenlerde ilaç kullanımı, ileri yaşta ilaç kullanımı, kronik hastalığı olanlarda ilaç kullanımı, analjezik ilaçların akılcı kullanımı, antibiyotiklerin akılcı kullanımı, besin takviyeleri, mineraller ve vitaminlerin akılcı kullanımı, akılcı olmayan ilaç kullanımı, akılcı ilaç kullanımında yapılan hatalar ve dikkat edilecek hususlar konularında gerekli temel bilgilerin verilmesi hedeflenmektedir.

10G2008 Cinsel Sağlık (2-0-2) AKTS 4

Cinsellik ve Cinsel Sağlık Kavramı, Cinsellikle İlgili Kuramlar, Cinsel Mitler ve Toplumların Cinselliğe Bakışı, Kadın- Erkek Genital Sisteminde Benzerlikler ve Cinsel Eylem Fizyolojisi, Cinsel Disfonksiyonun Tanımı, Sınıflandırılması, Epidemiyolojisi ve Fizyopatolojisi, Yaşam Dönemlerinde Cinsel Fonksiyon (Adölesan, Gebelik, Doğum Sonu, Menopoz, Yaşlılık), Cinsel İşlev Bozukluğunun Psikolojisi ve Kişilerarası Boyutları, Cinsel Sağlığın Etik, Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Yönleri ve Cinsel Sorunlara Yaklaşım ve Cinsel Disfonksiyonun Güncel Tedavisi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

BLG105 Bilgi ve İletişim Teknolojileri (2-0-2) AKTS 4

Bu derste, öğrencilere günlük yaşamlarında ve mesleki kariyerlerinde yardımcı olacak temel bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir. Bu kapsamda temel teknolojiler, teknolojik eğilimler, bilgisayar donanımları, temel bilgisayar kullanımı (işletim sistemi, Word, Excel, PowerPoint) ve internet teknolojileri hakkında bilgi sunulmaktadır.

 

IV.YARIYIL

1014B2110 Yerinde Uygulama-II (0-8-4) AKTS 4

Meslek ile ilgili bir sağlık kurumunda 14 iş günü, pratik becerinin kazanılması ve öğrenilen teorik bilgilerin uygulama ile pekiştirilmesidir.

1014B2005 Tıbbi Görüntüleme-IV (2-2-3) AKTS 6
Dexa Cihazı, Dexa Tarama Yöntemleri, Ultrasonografi Cihazı, Doppler US, Boyun Ve Yüzeysel Doku, Ultrasonografileri, Abdominal Ultrasonografiler, Toraks Ultrasonografileri, Pelvis Ultrasonografileri, Difüzyon Ağırlıklı MRG, Difüzyon Tensor MRG, Tomografi ileri uygulamalar, PACS Sistemi, Radyoloji Bilgi Sistemi, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi, DICOM- HL7 protokolleri hakkında bilgiler.

10114B2034 Tıbbi Görüntüleme Cihazları Ve Yapısı (2-0-2) AKTS 4

Bu ders, Tıbbi görüntülemede kullanılan cihazlar, işleyişi ve temel fizik prensipler hakkında bilgi edinmek, Radyoloji görüntüleme cihazlarının tanınması, Tanısal görüntüleme yöntemlerinin, temel fizik prensiplerinin öğrenilmesi, Görüntüleme yöntemlerinin birbirine göre üstünlükleri, dezavantajları, Kullanılan yöntem ve/veya cihazların taşıdığı riskler, bu risklerin yönetimi konularında bilgi sahibi olma konularını içerir.

 

1014B2035 Nükleer Tıp (2-0-2) AKTS 4

Madde ve enerjinin özellikleri, iyonize edici radyasyonlarla madde arasında enerji nakli, Radyofarmasötikler, Radyasyondan korunma, Radyasyonun etkileri, Nükleer tıpta kullanılan cihazlar ve kalite kontrolü, Nükleer tıpta dinamik çalışmaların temelleri, Nükleer tıpta radyoizotop dilüsyon metotlarının temelleri, Nükleer tıpta sintigrafinin prensipleri, Radyonükleid metotlarla in vitro tümör tanımı, Dozlar ve birimler, Pozisyonlar, Nükleer tıp metotları ile sistemlerinin incelemesi, Klinik uygulamalar. Gama Kameraların çalışma prensipleri. PET/CT ve SPECT uygulamaları.
 

1017B2036 Tıbbi Dijital Arşivleme  (2-0-2) AKTS 4

Bu dersin temel amacı, tıbbi arşivlemenin mantığını ve neden tutulduğunu aktarmaktır. Bu ders kapsamında ilk olarak arşivlemenin tarihi ve gerekçesi, arşivleme yapılma türleri, tıbbi arşivin ortaya çıkma aşaması, arşivlerin elektronikleşmesi ve sağlık sektöründe elektronik arşivler konuları işlenmektedir.

 

1014B2007 Radyoterapi (2-0-2 AKTS 3
Radyoterapide kullanılan cihazlar (Co-60 ve LINAC), Radyoterapi Tedavi Planlaması, Radyoterapide Simulasyon, İmmobilizasyon, Bireysel Blok İşlemleri, Tedavi Planının Uygulanması, Kanser çeşitleri için Radyoterapi tedavileri, Günümüzde kullanılan yeni tedavi modelleri ile Radyoterapi uygulamaları.

 

1014B2006 Radyolojide İleri Çekim Teknikleri (2-2-3) AKTS 5

Bilgisayarlı tomografide abdominal, toraks, kardiak ve nöroradyolojide ileri teknikler ve protokoller hakkında bilgi verilir. Nöroradyolojide kullanılan ileri MR inceleme proktolleri, Diffüzyon MR, Perfüzyon MR, MR spektroskopi, MR perfüzyon, fonksiyonel MR incelemeleri, çekim protokolleri hakkında bilgilendirilir. Kardiak MR çekim tekniği ve protokolleri hakkında, prostat MR çekim tekniği ve protokolü ile ilgili bilgilendirme yapılır

 

ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS

10B2009 Girişimcilik (2-0-2) AKTS 4

Bu ders ile; Öğrencilere fikir aşamasından şirketleşmeye evresine kadar yapılması gereken tüm faaliyet ve işlemler ulusal- uluslararası örnekler ile anlatılacaktır, girişimcilik çeşitleri, Start-Up kurma ve iş fikirlerini ticarileştirme, şirketleştirme aşamasında hangi çalışmalar yapılmasını gerektiğini öğrenecek, Kulukça merkezlerinde iş modellerini doğru analiz edip, iş modeli türlerini stratejik olarak doğru bir şekilde kullanmayı öğreneceklerdir. Girişimcilik ekosistemine dair bilgi edinip, iş fikirleri ile ön plana çıkan ulusal ve uluslararası girişimcileri yakından incelenip, temel problemlere dijital çözüm yolları üretilmesi sağlanacaktır. Girişimcilik tarihi, girişimcilik türleri, yaratıcı düşünme, girişimcilik ekosistemi, dijitalleşme, iş modeli kanvası, yenilikçi iş modelleri, şirketleşme, şirketleşme için hibe destekleri, Start-Up’lara destek veren kurum-kuruluşlar, fırsat analizi, risk yönetimi, swot analizi, girişimin sürdürülebilir kılınması bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

10B2010 Meslek Etiği (2-0-2) AKTS 4

Etik ve mesleki etik kavramı, Etik düzeyleri, kuralları ve sistemleri, Etik ve toplum ilişkisi, Etik sorgulama ve mesleki yozlaşma, Mesleki etik kavramı ve mesleki etik ilkeler, İş hayatında etik ve etik dışı konular, Sosyal sorumluluk kavramı, Sağlık hizmetlerinde meslek etiği ilkeleri, Sağlık kuruluşlarının ve sağlık personelinin sorumlulukları, Hasta ve çalışan hakları, İş yerlerinde etik ortamın sağlanması, Etik liderlik, Farklı mesleklerde etik ilkeler ve çalışanların etik profilleri, İş yerinde iş etiğine uygun ortamlarda çalışmak, Sağlık alanındaki yasal düzenlemeler bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

10B2012 Sağlık Hizmetleri Yönetimi (2-0-2) AKTS 4

Bu ders kapsamını; hastanenin tanımı, hastanenin işlevleri, hastanelerin sınıflandırılması, hastanelerin diğer işletmelerden farklı yönleri, yönetim, yönetim fonksiyonları, fonksiyonların açılımı. Hastanelerde örgüt geliştirme ve yenilenme, hastanelerde iş birimlerinin belirlenmesi, yönetim yapılanması, hiyerarşi oluşumunun önemi, personel seçimi, iş tanımlamaları. Hastane çevre ilişkileri, amaçların paylaşımı, iş takımlar oluşturma, personel güçlendirme teknikleri, yetki paylaşımı, örgüt içi planlama, yatak kapasite oranları, hastane mimarisi ve çeşitleri, servis yeri seçimi ve önemi, amaçlara ulaşma derecesinin kontrolü, yeniden planlama. Hastanelerde malzeme yönetimi, sağlık enformasyon sistemleri, hizmetin pazarlanması, fonksiyonel ilişkiler, hasta tatmini, ayniyat işlemleri, sağlık düzeyi göstergeleri ve hizmetler açısından ülkelerarası kıyaslama gibi konular oluşturmaktadır.

10B2011 Tamamlayıcı Alternatif Tedaviler (2-0-2) AKTS 4

Türkiye’deki tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarıyla ilgili yasal düzenlemeler, Beden-zihin uygulamaları ve kadın sağlığında kullanımı; (Meditasyon, Yoga, Kahkaha Yogası, Hipnoz, Mindfulness Temelli Stres Azaltma, Müzik Terapi, Dans ve Hareket Terapisi, Dua terapisi), Alternatif  tıp ve kadın sağlığında kullanımı; (Homeopati, Akupunktur, Ayurveda, Çin Tıbbı), Biyolojik temelli terapiler ve kadın sağlığında kullanımı; (Fitoterapi (Bitkisel tedavi), Diyet destekleri, Vitaminler, Aromaterapi), Enerji Terapileri ve kadın sağlığında kullanımı (Reiki, Manyetik enerji stimülasyonu, Terapötik dokunma, EFT (Emotional Freedom Technique)), Manipülatif ve beden temelli tamamlayıcı-alternatif yöntemler ve kadın sağlığında kullanımı; (Akupressür, Masaj, Refleksoloji, Hidroterapi), bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Bu içerik 17/09/2024 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

İstanbul Esenyurt Üniversitesi'ni yakından takip etmek, yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olmak için abone olun.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi BİZE ULAŞIN